Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
Unul din tratamentele cu succes în tratarea pacienților cu COVID 19 e cel cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați.
Bistrița Năsăud este unul dintre cele 14 județe din țară care ARE un apatrat de plasmafereză pentru acest scop. Doar că nu poate fi folosit la capacitate.
”Pacienții vindecați de COVID 19, majoritatea NU vin să doneze. Mai sunt care ne sună, să ne anunțe că ar veni. Din nefericire, majoritatea celor care sună NU au vârsta recomandată donării. Au peste 50 de ani. Apoi, mai sunt unii care AU vârsta, dar sunt cu tratament pentru alte afecțiuni. Și atunci nici aceștia nu se încadrează. Iar tinerii, NU vin!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița, Adina Beudean.
Până acum, deși sunt aproape 400 de persoane care s-au vindecat, doar 12 au donat. Ca și cum trierea pacienților vindecați, pe bază de vârstă și alte afecțiuni nu ar fi fost de ajuns, pe lângă dezinteresul celor vindecați, și care s-ar încadra să doneze, a mai venit o lovitură.
”Am mai primit o lovitură, cu modificarea legii privind externarea pacienților asiptomatici, după 10 zile de internare. Care e problema? Ca să doneze plasmă, cei vindecați, conform metodologiei, trebuie să prezinte că au un test pozitiv și două teste negative, care să dovedească infectarea și respectiv vindecarea. Ei bine, acum, pe baza noii legi, la 10 zile, asimptomaticii sunt externați. Li se face un test, la 8 zile de internare. Dar testul ăla poate ieși pozitiv. Și atunci, cine își mai face două teste, pe aparat RT-PCR, care sunt scumpe, ca să vadă că sunt vindecați?? Și să spunem că testul ăla de la 8 zile îi iese negativ, cine își mai face și un al doilea test?? Contra cost? Deci cu legea asta, va fi și mai greu să mai avem donatori. Pentru că nu știu câți vor plăti din buzunarele lor” a mai spus Adina Beudean.