Conform unui raport la nivel național, peste 60 la sută din apelurile 112 nu sunt urgențe. Mai mult, dacă soliciți intervenția organelor competente, și apelul nu se justifică, amenda este de doar 100 de lei. Doi bistrițeni au primit astfel de amenzi.
În prima jumătate a anului 2019, operatorii 112 au preluat 1.635.543 apeluri. Potrivit datelor statistice, reiese o medie zilnică de 11.458 de apeluri la numărul unic de urgență 112.
Totuși, peste 60 la sută din aceste apeluri nu prezintă situații de urgență. Campioană este o persoană care a sunat de peste 16 660 de ori de la începutul anului de pe un număr IMEI.
Apelurile de urgenţă reale reprezintă 38%, iar dintre acestea cele mai multe au fost gestionate de Serviciul de Ambulanţă (76,13%), Poliţie (20,66%) şi Pompieri (3,21%).
Totuși, dacă soliciți intervenția organelor competente, și deplasarea acestora nu se justifică, te poți alege cu amendă. Doi bistrițeni au fost amendați că au solicitat sprijinul Poliției Locale deși… nu era nevoie.
„Cu amendă în valoare de 100 lei, a fost sancţionat contravenţional, în jurul orelor 00:30, numitul Ţ. D.-A.(domiciliat în localitatea componentă Viişoara), pentru solicitarea intervenţiei la domiciliul unei terţe persoane, a organelor de menţinere a ordinii publice, fără motiv întemeiat, apelând în mod nejustificat S.N.U.A.U.-112. De menţionat faptul că acesta se afla în vădită stare de ebrietate”, anunță polițiștii.
Un alt bistrițean a primit amendă de 250 de lei, la sunatul nejustificat la 112 adăugându-se și altele.
„Cu amendă în valoare de 250 lei, a fost sancţionat contravenţional, în jurul orelor 01:00, numitul A. C.(domiciliat în localitatea componentă Viişoara), pentru solicitarea intervenţiei la domiciliul acestuia, a organelor de menţinere a ordinii publice fără motiv întemeiat, apelând în mod nejustificat S.N.U.A.U.-112, relatând faptul că în vecinătate, la blocurile de locuinţe sociale, chiriaşii utilizează aparaturi muzicale la intensitate mare şi nu se poate odihni, fapt neconfirmat la sosirea agenţilor constatatori. Refuzând colaborarea, atât personală cât şi telefonic, procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost expediat ulterior la domiciliul acestuia”, anunță Poliția Locală.
Sistemul 112 a fost „disecat” de doctorul Tiberiu Tudor în cadrul unei emisiuni Bistrițeanul.ro – LIVE, și puteți revedea informațiile AICI:
VIDEO: Sistemul de urgență românesc, „disecat” cu Dr. Tiberiu Tudor