6.9 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat:

Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:

DN17 leagă Transilvania de Moldova și e tranzitat de mii de mașini, zilnic. Cu toate acestea, de la ieșirea din Bistrița spre Vatra Dornei, DN17 este „tăiat” în trei zone de calea ferată. Două sunt pe raza localității Livezile și una în Susenii Bârgăului. Toate acestea, semnalizate doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei.

Biroul Rutier a făcut solicitări de semaforizare a acestor treceri, dat fiind fluxul de autoturisme.

În 2017 și 2018, IPJ BN, prin Seviciul Rutier, a făcut instituțiilor competente recomandări pentru semnalizarea cu bariere/semibariere și instalații cu semnale luminoase și acustice a trecerilor la nivel cu calea ferată de pe DN17”, au explicat pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții IPJ BN.

Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat. S-ar părea că „trage la cântar” tipul de tren care trece prin zonă, viteza de circulație etc.

Mai jos, explicația CFR privind criteriile de amplasare a semafoarelor și cine are cuvântul final:

Care este criteriul pe baza căruia se alege care trecere la nivel cu calea ferată este semnalizată cu instalație acustică și luminoasă, se pun bariere sau rămâne doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei?

Răspuns: Criteriile pentru stabilirea tipului de instalație de semnalizare care se montează la trecerile la nivel cu calea ferată sunt prevăzute în standardul „Treceri la nivel cu calea ferată. Condiții tehnice, clasificare și stabilirea categoriei tehnice de trecere la nivel” – SR 1244-1/1996. Categoria trecerii la nivel cu calea ferată, respectiv tipul instalațiilor de semnalizare, se stabilește în funcție de intensitatea traficului feroviar, viteza maximă de circulație a trenurilor, clasa tehnică a drumului sau categoria străzii și condițiile de vizibilitate în zona trecerii la nivel.

Categoriile trecerilor la nivel sunt următoarele:

  • treceri la nivel cu bariere sau instalații de semnalizare a apropierii trenurilor cu semibariere;
  • treceri la nivel cu instalații de semnalizare a apropierii trenurilor fără semibariere;
  • treceri la nivel semnalizate numai cu indicatoare rutiere de prioritate.

În anul 2018, a fost adoptată legea nr. 154/26.06.2018 pentru completarea OG nr.43/1997, prin care se stabilește obligația administratorului căii ferate de a echipa cu bariere sau semibariere trecerile la nivel cu calea ferată de la intersecția cu toate drumurile europene și cu drumurile naționale care prezintă grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere.

Decizia de amplasare a semafoarelor sau barierei se ia în colaborare cu Ministerul Transporturilor sau CFR este independent în luarea acestor decizii?

Răspuns: Înființarea/reamplasarea/modernizarea unei treceri la nivel precum și echiparea acesteia se realizează în baza solicitării unui: agent economic, persoană fizică sau administrația locală.

Decizia privind soluționarea cererii are la bază acordul organelor care administrează căile de comunicații feroviare (SRCF, CNCF CFR SA, MT), organelor care administrează căile de comunicații rutiere, unităților de poliție care răspund de siguranța circulației rutiere și organelor administrației publice locale, precum și a administratorului căilor ferate.

[arve url=”https://www.facebook.com/ncherechesiu/videos/1489690244490468/” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...