0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Dioda zener: ce este și la ce folosește?

Dioda zener este în esență aceeași diodă standard cu o joncțiune PN. A fost proiectată în așa fel încât să fie posibilă obținerea unei tensiuni de avarie scăzute, bine definite, ceea ce duce la limitarea oricărei tensiuni inverse aplicate acestuia.

O diodă zener se comportă exact în același mod ca o diodă de uz general care conține o joncțiune PN din siliciu , dar are câteva caracteristici importante. Ce diferențiază o diodă zener de alte tipuri de diode? Ce merită să știi despre asta?

Dioda zener – caracteristici generale

O diodă zener este o variație a unei diode semiconductoare. Parametrul principal în acest caz este așa-numita „tensiune de joncțiune PN”. După trecerea liniei de avarie, există o creștere bruscă a curentului. În cazul unei căi directe, dioda zener se comportă exact ca o diodă tradițională, în timp ce în cazul polarizării inverse, curentul este condus după depășirea unei anumite tensiuni la joncțiune, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de tensiune de ruptură. Pentru tensiuni mici care nu depășesc 5 V, efectul zener joacă un rol fundamental. Se poate observa că tensiunea de avarie nu depinde în niciun caz de curentul care curge, iar modificările sale sunt nesemnificative în momentul schimbărilor mari ale curentului de avarie.

Diferențe dintre o diodă zener și o diodă obișnuită

O diodă zener se comportă exact în același mod ca o diodă de uz general. După ce dioda zener este polarizată direct, conducerea curentului începe atunci când anodul este la un potențial mai mare decât catodul. Spre deosebire de o diodă normală, care blochează fluxul de curent de polarizare inversă, dioda zener conduce în sens invers atunci când este depășit un anumit prag de tensiune. 

Acest fenomen apare atunci când tensiunea aplicată diodei depășește valoarea nominală, ceea ce duce la o defalcare a curentului zener în așa-numitul strat de epuizare. În acest moment, un curent trece prin diodă pentru a preveni creșterea în continuare a tensiunii. 

Acest fenomen este complex și diferă indiferent de parametri și de modul în care este realizată dioda. În cazul unei diode zener, curentul care circulă prin diodă crește brusc până la valoarea maximă a circuitului în cauză. Acesta se numește rezistor de terminare. Curentul de severitate inversă obținut o dată rămâne același pentru ventilatorul cu tensiune inversă. Momentul în care tensiunea pe diodă se stabilizează se numește tensiune zener. Valoarea sa poate varia de la un volt la chiar sute de volți. 

Diferențele dintre o diodă Zener și diodele normale includ:

  • rezistență dinamică scăzută,
  • perforare, care garantează că dioda nu va fi perforată,
  • valoarea tensiunii definită cu precizie, cu toleranță mică,
  • garanția celei mai bruște tranziții la așa-numita stare de ruptură a articulației.

Cauți diode și alte componente electrice de înaltă calitate? Vizitează tme.eu, magazinul online unde poți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...