-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Dîncu: În caz de conflict militar, doar cei care au făcut armata vor fi mobilizați

În cazul unui conflict militar în România, vor fi mobilizați doar cei care au făcut armata și au urmat stagiul sau pregătire militară, spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

După ce în mediul online au existat nemulțumiri cu privire la o „rezervă militară națională” din care să facă parte toți bărbații inregimentabili, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, vine cu clarificări.

Numai persoanele care sunt „mobilizabile” în acest moment vor fi chemate, în caz de criză, în armată.

„Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi. Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituţie şi în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu îşi pot lua concediu sau să îşi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. El nu a făcut armata. E o exagerare”, a declarat Dîncu.

Legi în procedură de urgență

MApN pregătește un pachet de legi care se pun în aplicare în precedura de urgență. Cele trei legi sunt: Managementul situaţiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică şi în această triadă mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naţionale care conţine mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, reprezentări şi reglementări legate de Agenţia rezervelor statului şi situaţii speciale.

„CSAT a stabilit că facem un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgenţă, dar nu în ordonanţă. Este o procedură rapidă în care vom face transparenţă, vor ajunge apoi în dezbaterea coaliţiei politice. După aceea, prin HG vom trimite la Parlament. Este un pachet important pentru România. Pachetul conţine trei legi importante: Managementul situaţiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică şi în această triadă mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naţionale care conţine mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, reprezentări şi reglementări legate de Agenţia rezervelor statului şi situaţii speciale”, mai spune Dîncu.

Persoanele valide care nu au făcut armata vor ocupa posturi în administrație sau economie

Nu vor putea fi mobilizate persoane care nu au stagiu militar făcut sau care nu au niciun fel de pregătire militară. Într-o situație de război, oamenii valizi vor fără stagiu militar vor ocupa posturi în alte domenii, precum economie sau administrație.

„Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul. Numai aceştia pot fi mobilizaţi, în cazul în care ar fi o situaţie. Sigur, că, dacă ar fi o situaţie de conflict, se pune administraţia pe picior de război şi oamenii care nu au făcut încă armata şi sunt încă valizi pot să ocupe un loc în economie, în administraţie sau în alt loc, dar nu poţi să-i mobilizezi la armată, nici pe tinerii de 20 şi ceva de ani”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. O gandire cat se pate de proasta . Un conflict miltar ( sau razboi ) trebuie pregatit , cu tot ceea ce este necesar tehnic si logistic. De ce n-ar putea cei care nu au armata facuta sa faca lucrari genistice, sa faca activitati de transport si aprovizionare cu cele necesare razboiului, activitati de cazarmare, intretinere, de prepararea hranei , medicale si de evacuare a ranitilor si al celor decedati de pe campul de lupta , radiolocatie, transmisiuni… , muncitori in fabricile de armament si munitie si tehnica militara … etc … ? Acolo nu trebuie sa traga nimeni cu pusca… si nici sa stie si sa aplice tehnici de lupta … asa ca reganditi aceasta ideie proasta si la ‘ necaz … TOATA LUMEA SA FIE ANTRENATA SI SA PUNA MANA… De ce as muri eu si de ce mi-as da viatza ptr niste puturosi si niste mormoloci… si de ce nu ar participa si ei, alaturi de ” mine ” , sa ma sprijinie si sa ma ajute , ca tzara asta nu-i doar a ” mea ” ?! Ceausescu ne-a regatit cu teoria ” Razboiului intregului popor ” … si n-a fost prost gandita absolut deloc ! Razboiul… are multe componente, unde nu trebuie neaparat numai militari de cariera .

  2. Dar intre timp am achizitionat diverse boli psihice si abia astept sa primesc arma si cartusele de razboi. Cati sunt cu pensiile speciale in romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: