Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, în Sala de Spectacole „Valeria Peter Predescu”, se desfăşoară spectacolul de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”.
Smaranda Mureşan, Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – cea care coordonează întregul proiect – a explicat pentru Bistriţeanul.ro că de aproape doi ani de zile se gândeşte la un asemenea spectacol.
„Cred că publicul din Bistriţa are nevoie de un astfel de spectacol. Ne-am dorit să-i aducem pe artiştii care ne pot prezenta tradiţii autentice – într-un spaţiu intim, închis. Altfel se transmite emoţia, altfel comunică artiştii cu publicul… Şi este vorba despre artişti excepţionali pe care publicul din Bistriţa merită să-i descopere…
Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte – recunoscută şi apreciată de cercetătorii din afara judeţului sau de cei din străinătate. Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat. Trebuie să avem foarte mare grijă ce anume şi cum promovăm. De ce să permitem unor străini să ne înveţe cât de apreciabilă este cultura noastră tradiţională? Lor li se pare foarte interesant şi cool ceea ce noi avem aici, însă noi nu ştim să apreciem şi să promovăm… În primul rând trebuie să ne cunoaştem tradiiile, să nu le deformăm şi să nu le alterăm, pentru a nu fi înţelese greşit de generaţiile viitoare…” – a mărturisit Smaranda Mureşan pentru Bistriţeanul.ro.
2019 – Anul omagial al satului românesc
„Am profitat şi de contextul acesta special – de faptul că Patriarhia Română a declarat anul 2019 Anul omagial al satului românesc… Şi ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment să propunem un astfel de proiect. Ne bucurăm că am avut parte de sprijinul, înţelegerea şi ajutorul Consiliului Judeţean, dar şi de sprijinul necondiţionat al managerului Gavril Ţărmure. Lumea poate îşi imaginează că e vorba despre încă un spectacol de folclor în Bistriţa. Dar nu este aşa.
Propunem un alt concept de spectacol: nu folclor, nu dansuri populare. Efectiv aducem ţăranul român de la sat, aşa cum juca el jocul tradiţional pe vremuri, la şură, sau cum era Jocul însuraţilor, de pildă, pe Valea Şieului – şi îl aşezăm pe scenă, fără o regie aparte, impusă… Ei vor veni şi vor juca natural suitele lor de jocuri în ordinea firească. Foarte important: toţi vor fi acompaniaţi live de ceteraşi şi tarafuri tradiţionale”, a explicat Smaranda Mureşan.
Invitaţi de seamă, mâine, la Centrul cultural Dacia
La eveniment participă Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi – una dintre ultimele structuri de taraf din judeţ care ne fac cinste şi care au fascinat pretutindeni pe unde au fost solicitaţi să cânte.
Invitaţi au fost şi membrii familiei Purja, care în aceste zile s-au aflat în turneu la Paris, participând la evenimente deosebite şi avându-i printre spectatori, în primele rânduri, pe membrii familiei regale din România, alături de alţi ambasadori şi diplomaţi – a precizat Smaranda Mureşan. Lelea Teodora Purja – singurul interpret din judeţ care a primit distincţia de Tezaur Uman Viu – va fi însoţită de fiica ei, Lenuţa Purja şi de fiul acesteia, Sergiu Purja Negrean, care calcă pe urmele mamei şi bunicii sale.
Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ va prezenta o suită de jocuri bătrâneşti. Este una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri din judeţ: a luat fiinţă în anii 1947-1948 şi de atunci încoace şi-au desfăşurat activitatea coordonaţi de mai mulţi dascăli: Vasile Gotea, în primii ani, apoi Pantea Ignat, din anii 70. Destinele ansamblului au fost preluate de fiul învăţătorului – Ignat Pantea Junior – din anul 2003.
„Este o tradiţie care se perpetuează din tată în fiu, în familie. În anii 70-80 ei dansau pe scenă câte patru generaţii: 64 de dansatori, de la copii, feciori şi fete, părinţi şi bunici, fiecare cu dansul şi costumul specific vârstei”, ne-a mai explicat Smaranda Mureşan.
Un joc spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi în armată cu arcanul…
Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj) va veni la Bistriţa cu alţi doi interpreţi declaraţi Tezaur Uman Viu: este vorba despre Alexandru Ciurcui, cel mai cunoscut ceteraş din zona Transilvaniei, şi dansatorul Dumitru Moldovan.
Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava) este, de asemenea, printre cele mai vestite, care făcea senzaţie la Viena încă din 1907! În 1936, dansatorii şi rapsozii de la Arcanul participau la Londra la un eveniment deosebit.
Bistriţenii vor avea ocazia să admire mâine, la Centrul Cultural Dacia un joc absolut spectaculos, specific feciorilor care erau luaţi cu arcanul la armată, de unde şi numele jocului. Vor fi acompaniaţi de Taraful „Obcina” din Bucovina.
Iar alături de ei se va afla şi Călin Brăteanu – directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava. „Este un fin cunoscător al vieţii ţăranului roman, cunoaşte toate vetrele judeţului Suceava – o zonă încă nealterată şi foarte bogată în folclor…”, a mai precizat Smaranda Mureşan.
Evenimentul va fi onorat de prezenţa şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei, care a primit cu bucurie această invitaţie: „Vineri dimineaţa Înalt Preasfinţitului Părinte şi Mitropolit Andrei va fi prezent la hramul Mănăstirii Dobric. După-masa va fi alături de noi. Şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi preoţi din judeţ, de altfel, şi se cuvine să aducem mulţumiri preotului protopop Alexandru Vidican şi consilierului Emanuel Vidican„, a conchis Smaranda Mureşan.
Invitat special este Grigore Leşe, despre care a vorbit şi managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, ieri, la Bistriţeanul.ro:
[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F1177027069156235%2F&show_text=0&width=560″ /]