Încă din 2014, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița se fac intervenții chirurgicale ortopedice pentru care, până atunci, pacienții erau trimiși la Târgu Mureș sau Cluj-Napoca. Acest lucru este posibil datorită medicului Florian Purghel, unul dintre cei mai importanți ortopezi și traumatologi din țară, care a lăsat un spital de nivel 0 din București, pentru spitalul județean de la Bistrița.
Are 73 de ani și este mai vioi și mai plin de energie ca mulți colegi care au jumătate din vârsta sa. Este din 2014 la Bistrița, unde a ales să se refugieze și să fugă de agitația din București, după ce câteva decenii a condus Secția de Ortopedie de la spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, ale cărei baze le-a pus, în primii ani după Revoluție.
Florian Purghel cunoaște Bistrița încă din anii `70, când a început să o viziteze alături de soția sa, un important fizician atomist, care a contribuit la realizarea centralelor de la Cernavodă, care se trage din aceste locuri.
Cei doi și-au făcut o casuță într-o livadă lăsată moștenire soției sale, într-o comună din apropierea Bistriței. În ciuda faptului că nu locuiește în oraș, lucru pe care l-a evitat încă de la început, spune că petrece mai puțin timp în trafic decât în agitatul București.
Dar să începem cu începutul. Florian Purghel s-a născut în Brașov și a făcut Facultatea de Medicină în Cluj-Napoca. Pentru o scurtă perioadă de timp a profesat în Brașov, mutându-se ulterior la București. Acolo a muncit mai bine de un sfert de secol.
La începutul anilor `90, chirurgul ortoped ajuta la punerea bazelor Secției de Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, un spital de urgență de nivel 0. Secția de ortopedie a acestui spital a condus-o până în 2014, când s-a hotărât să se mute la Bistrița.
A știut că vrea să se facă medic încă de când era mic, observând că îi place să îi ajute pe ceilalți. A contribuit la această decizie și problemele de sănătate ale mamei sale. Atletismul de performanță, practicat în liceu și mai apoi în facultate, cu toate traumatismele și fracturile aduse de activitatea sportivă i-a deschis apetitul pentru ortopedie.
„Ortopedia mi-a plăcut pur și simplu și datorită faptului că este cea care rezolvă chirurgical o serie de traumatisme, dar și pentru că este una dintre cele mai frumoase chirurgii care există”, mărturisește specialistul.
Pentru a ajunge specialist în adevăratul sens al cuvântului în chirurgie ortopedică este necesară parcurgerea unui drum lung și continuu. Pentru Florian Purghel drumul nu s-a încheiat nici acum. E în continuare la curent cu tot ce mișcă în ortopedia mondială, cu un abonament la o revistă internațională de profil și cu nelipsita participare anuală la congresul european de ortopedie.
Primii pași au fost făcuți chiar de Revoluție, când Florian Purghel participa la primul congres american de ortopedie, la renumitul Spital John Hopkins din Baltimore. Atunci a văzut cam cât de în urmă era România când a venit vorba despre ortopedie.
„Nu au zâmbit niciodată (n.r. medicii de acolo). Nu m-am simțit niciodată inferior, dar au spus nu e așa că ai vrea să vezi și alte metode? Adică pe vremea aceea încă eram la metode și tehnici chirurgicale destul de retardate și vechi, noi ca români. Mi-au prezentat o serie de noutăți sau de variante la ceea ce făceam noi. Mi-am dat seama cât de departe sunt ei. Nu m-am simțit deloc handicapat, iar chestiunea aceasta m-a ambiționat. Astfel că, în 1993 am fost pentru 3 luni de zile la Institutul Ortopedic Rizzoli din Bologna, Italia”, spune medicul.
În ceea ce privește mutarea la Bistrița, specialistul avea impresia că viața i se va aerisi, însă a descoperit că un medic de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu prea are timp de pierdut. Dacă în București „secunzii” se ocupau de chestiile administrative și chiar de administrarea tratamentului bolnavilor, aici medicul de gardă face totul, de la fișele de observație până la urmărirea pacientului.
Este mulțumit de faptul că a reușit să transforme Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care este acum căutat de pacienți din Maramureș sau Bucovina. Operațiile pentru care pacienții erau trimiși la Cluj-Napoca sau Târgu Mureș se fac acum și la Bistrița. Blocul operator din spitalul județean este de talie europeană ca funcționalitate și structură, fiind numit de specialist „fala Bistriței”. Florian Purghel și-a promis că nu va trimite niciun pacient în Târgu Mureș sau Cluj-Napoca și a reușit să se țină de cuvânt.
„Le-am spus: eu nu o să trimit niciun bolnav acolo (n.r. Târgu Mureș sau Cluj-Napoca). M-am ținut de cuvânt. (…) Fără să fiu lipsit de modestie, vreau să vă spun că în Bistrița se pot face aproape toate procedurile care se fac și la Cluj sau Târgu Mureș. În afară de faptul că s-a făcut dotarea cu implanturi noi, am implementat programul de proteze totale de șold și de genunchi, chestiune care nu s-a mai făcut la Bistrița și care de 5 ani de cânt dsunt eu aici s-a dezvoltat”, mai precizează Florian Purghel.
Întrebat dacă nu este tentat să se retragă, Florian Purghel spune că va face cu siguranță acest lucru când o să simtă că nu se mai poate „updata” și nu mai poate ține pasul cu noutățile din domeniu.
„A dărui experienţă într-o meserie atât de frumoasă eu zic că merită să fac un efort şi ar fi bine să fie mai mulţi ca mine, să fie alături de tineret pentru o perioadă. Pentru o perioadă consider că schimbul acesta de experienţă, adică dăruirea de experienţă către cei mai tineri este un lucru bine-venit. Este o chestiune costisitoare în medicină. Trebuie să ne retragem, este adevărat. E bine să ai un om cu experienţă, care să spună: aici eu aş face aşa, dar acel om cu experienţă trebuie să fie updatat (…) Când nu voi mai simţi nevoia să mă updatez şi nu voi mai putea, neapărat trebuie să mă retrag”, mărturiseşte Florian Purghel.