Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021 va intra în vigoare Legea Compostului, care obligă toate primăriile din țară să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile de la toate locuințele din România.
Ministerul Mediului vrea ca deșeurile precum resturile alimentare sau vegetale care acum ajung la gropile de gunoi să se transforme în energie sau îngrășământ. Este vorba despre deșeurile biodegradabile, care momentan ajung la gropile de gunoi.
Asta înseamnă că mai apare o pubelă separată, destinată resturilor alimentare și vegetale, care pot fi transformate în compost:
„Vorbim despre peste 3 milioane de tone de astfel de deșeuri. Și, în loc să ne umple gropile de gunoi, așa cum se întâmplă acum, acestea se vor transforma în îngrășământ provenit din compost sau gaz metan, care poate alimenta inclusiv mașinile de salubritate”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.
Ministerul Mediului a pregătit și amenzi pentru cei care nu vor respecta regulile. Încă nu se știe ce formă va avea această lege, normele de aplicare urmând să fie elaborate până la 1 ianuarie 2021, când intră în vigoare.
În Bistrița-Năsăud deja funcționează un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, însă nu prea este vizată fracția biodegradabilă, asta deși autoritățile locale tot promit utilaje care să valorifice și acest tip de deșeu.