O nouă inițiativă cetățenească vrea să modifice legea electorală. Dacă se strâng 100.000 de semnături, există șansa ca diaspora să aibă un cuvânt greu în alegerea conducătorilor. Chiar și pe plan local. Mai mult, pentru funcții de conducere ar putea candida și oameni simpli, muncitori. Iar asta nu e tot:
USR și platforma civică Ro 100 au dat mâna pentru proiectul „Oameni noi”. Această inițiativă cetățenească vrea să schimbe legea electoratului. Astfel că USR va pune la dispoziție corturile folosite pentru inițiativa „Fără penali”, iar românii vor fi informați și rugați să semneze pentru noua inițiativă.
„Oameni NOI” vrea să reformeze legislația electorală pentru ca oamenii simpli, dar competenți, să poată avea acces în politică..
Se propun 7 modificări
- Alegeri corecte – monitorizarea informatică a prezenței la vot și filmarea procesului de numărare al voturilor
- Eliminarea pragului electoral – astfel, și partidele mici pot avea reprezentanți în consiliile locale sau chiar europarlamentare
- Reducerea numărului de semnături necesare pentru a intra în cursa pentru alegeri la 500. În prezent, pentru ca o persoană să poată candida la alegeri, are nevoie de minim 1% din numărul de alegători să semneze pentru el. Mai exact, nu poate avea mai puțin de 100 de semnături, în comune, în orașe mici și mijlocii, 1.000 în orașele mari. Modificarea cerută este de a coborî pragul de 1% la 0,1%.
- Alegerea primarilor în două tururi
- Alegerea a 8 deputați și 4 senatori pentru Diaspora
- Vot liber pentru românii din străinătate – diaspora ar primi mână liberă la a vota inclusiv pentru alegerile locale din localitățile unde au domiciliu. Acestora li s-ar facilita votarea din țara unde muncesc, fără a fi nevoiți să vină acasă pentru a alege conducerea comunei sau orașului unde au domiciliul pe buletin.
- Votul preferențial – pe listele de vot, partidele vor înșira numele candidaților, iar cetățeanul va putea vota pe cine dorește în funcție. Nu se va vota partidul, ci omul. Astfel, fiecărui membru de partid, sau candidat independent, i se oferă ocazia de a ajunge în conducere.
Pentru ca această inițiativă cetățenească să poată fi transformată în inițiativă legislativă, trebuie strânse 100.000 de semnături la nivel de țară.
La inițiativa cetățenească „Fără penali”, județul nostru a strâns peste 10.000 de semnături.
Platforma Ro 100 Bistrița Năsăud are aproximativ 200 de membri, din care doar 20 – 30 activi. Oricine este interesat poate adera la Platformă, neavând un caracter politic.
Provocarea la semnaături pentru noua inițiativă cetățenească a fost prezentată azi în cadrul unei conferințe de presă.
Documentul integral privind cele 7 modificări poate fi consultat AICI.