Detectoriștii de metale din județ au luat foc, după ce pe o pagină de Facebook administrată de un arheolog al Complexului Muzeal, au apărut mai multe acuzații ce par să-i aibă în centru. Într-o postare detectoriștii de metale din județ sunt acuzați voalat de braconaj arheologic, după ce au fost găsite zeci de gropi în zona castrului roman de la Ilișua.
Pe pagina de Facebook Valorificarea și Promovarea Limes-ului Roman Bistrița-Năsăud – administrată, se pare, de arheologul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Radu Zăgrean – a fost postat un text. Aici se precizează faptul că s-au găsit 36 de gropi pe amplasamentul castrului roman de la Ilișua.
Potrivit autorului postării, deja a fost sesizată poliția în legătură cu braconajul arheologic surprins. Voalat, în postare sunt acuzați detectoriștii de metale din județ. Aceștia au sărit ca arși când au văzut textul:
„Din păcate săgețile roșii din fotografie nu marchează resturile vreunei drone rusești ce s-a dezintegrat deasupra amplasamentului castrului roman de la Ilișua-Arcobara. Ci urmele proaspete lăsate de niște „arheologi amatori” pasionați, care „cercetează” temeinic și cu mare acribie atât zona castrului, vicus-ul și alte situri din apropiere.
Doar în această poză am numărat 36 de gropi. Probabil sunt mai multe, cine e interesat putem trimite originalul și poate mai găsește câteva. Din păcate așa arată toată zona castrului și în celelalte porțiuni sau alte situri din apropiere. De data asta le-am oferit autorităților competente informații de bună calitate (foto, video) așa că așteptăm cu nerăbdare vești din partea lor. Dacă tot nu sunt bani pentru cercetare la Ilișua, măcar să putem afla ce descoperă alții cu context sau fără, ce mai contează !”
Detectoriștii din județ: Nu este normal să fim considerați toți infractori
Detectoristul de metale Georgiu Daniel condamnă nerespectarea legii în acest domeniu. Dar afirmă că nu este normal ca toți cei care au această pasiune să fie băgați în această oală și considerați infractori.
„Condamn astfel de infracțiuni și nerespectarea legii. Dar la fel condamn și limbajul acestui articol. Insinuarea aduce atingere în primul rând pasionaților de bună credință, care respectă procedurile și legea. Autorul, probabil a urmărit acest derapaj intenționat de a acuza de braconaj arheologic toată comunitatea. Cred că acest text va avea urmări negative între relațiile de colaborare între detectoriștii autorizați și specialiștii muzeelor”, spune Daniel Georgiu.
Potrivit detectoristului, judecând după numărul mare de gropi identificate pe amplasament, cei care au săpat nu au avut nicio teamă față de autorități sau că ar putea fi surprinși de cineva.
Foto: Valorificarea și Promovarea Limes-ului Roman Bistrița-Năsăud
Nu sunt in domeniu. Adică stau cu fundul în scaun și acuz pe cineva care-mi face treaba. Frumos!!!
Din păcate astfel de cazuri sunt posibile pur și simplu pentru ca statul roman nu aloca fonduri pentru cercetări la toate siturile din tara. Acolo ar trebui sa fie o activitate continua de cercetare a instituțiilor statului. Locul rămâne liber pentru particulari, majoritatea veleitari, chiar daca unii sunt entuziaști și bine intenționați. Avem, desigur, alte priorități.
Dar la multe persoane care dețin și folosesc ilegal detectoare nu se gândește nimeni, am văzut destui până acum , când te observa fug de tip pământul.