1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Deșteaptă-te, române, din adormirea de neam!

De cel puțin trei luni de zile mă gândesc să scriu acest articol. Acum trei luni am descoperit într-un articol științific o sintagmă nouă care sintetizează foarte bine starea în care trăim în România: disonanța cognitivă.

Aceasta se traduce în limbajul standard prin adormirea de neam la care de referea poetul imnului național prin expresia„ somnul cel de moarte”. Pe scurt, disonanța cognitivă (sau adormirea de neam) este metoda prin care un popor  se ține adormit prin emitere periodică de speranță falsă și alte instrumente din același registru.

De obicei, speranța falsă vine împachetată în foarte multe fake news-uri pentru a fi ușor validată și acceptată de public ca fiind adevăr. Dar, așa cum știm din poveștile copilăriei, nimic nu-i mai rău decât un lup îmbrăcat în haine de oaie sau minciuna prezentată ca adevăr. Poate doar speranța falsă deghizată în viitor glorios și eliberator să fie mai nocivă pentru o societate civilizată, așa cum tinde să fie societatea românească.
Părerea mea este că ne suntem datori nouă înșine, în calitate de români, să vorbim despre societatea românească, măcar în preajma Zilei Naționale a României, ca despre o societate care evoluează la statut de societate civilizată românească.
Părerea mea este că nu putem ajunge dormind la statutul de societate românească civilizată. Pentru a fi respectați în lume și-n Europa, e nevoie să ne trezim din somnul cel de moarte în care suntem ținuți. Pentru trezirea conștiinței românești este nevoie, în primul rând, să ne trăim viața personală în stare de conștiență:  adică activ , nu reactiv; prin alegeri zilnice conștiente, nu alegeri manipulate de arhicunoscutul spirit de turmă. Totuși, noi suntem români, ființe umane conștiente,  nu oi sau ”sheeple”, cum ar spune bancherii americani despre majoritatea ființelor umane de pe Terra.
Din punctul meu de vedere, disonanța cognitivă este atât cauza cât și motivul pentru care în România nu terminăm autostrăzi, deși le tot începem, iar în general proiectele pentru dezvoltarea României le terminăm pe ultima sută de metri și le finalizăm cu o calitate slabă a lucrărilor  sau nu le mai terminăm deloc, ci le lăsăm așa suspendate…în studii de fezabilitate.
Vă îndemn să vă uitați fiecare la propria voastră viață și vedeți de câte ori în ultimul ani ați spus: „De mâine mă apuc să mănânc sănătos/ să dau jos kilogramele în plus/ să învăț ceva nou/ să citesc mai mult/ să-mi fac curat în casă sau în automobil/ să….”? Tot ceea ce vrem să trăim cu adevărat începem de mâine, dar de ce nu de astăzi? În fond, ziua de AZI este tot ceea ce avem.
Tot din cauza disonanței cognitive  românii l-au votat cu „speranță” pe actualul președinte al României, Klaus Werner Iohannis. Când „speranța falsă” este deghizată în „încredere și credință într-un viitor mai bun”, ni „se întâmplă” ceea ce avem azi. De aceea este bine să aveți încredere în voi, nu „speranță”; Să aveți credință în Dumnezeu și să prețuiți ziua de astăzi, nu visați la „un viitor mai bun”.
Visarea este dovada clară a existenței somnului „cel de moarte”. Această stare de visare explică și prezența slabă la vot. Cu 35-40% media prezenței  la vot nu te poți numi stat democratic. Democrația înseamnă pentru mine 50%+1, dar voi scrie într-un articol separat despre proto-democrația din România. În acest articol spun doar atât: așa cum în univers există energie masculină și energie feminină, respectând același principiu al dualității, în politică avem „stânga” și „dreapta”.
În politica românească nucleul de ,,stânga” este reprezentat de PSD, iar nucleul de „dreapta” de PNL. Oricât de mult sau de puțin am simpatiza cu aceste partide, ele au bucuria și datoria să adune în jurul lor și să asimileze energiile politice „de stânga”, respectiv „de dreapta”.
Cât timp rămânem cu 1000 de variante „de stânga” și alte 1000 de variante „de dreapta”nu rezolvăm nimic și ne dezvoltăm puțin spre deloc. Toate țările dezvoltate pe care le admirăm pentru nivelul ridicat de trai  au democrații consolidate tocmai pentru că respectă această dualitate care concentrează în unitate diversitatea de opinii și idei ce asigură evoluția.  De aceea, moto-ul UE este :Unitate în diversitate. |Dar voi scrie pe larg despre asta într-un articol viitor.
Până data viitoare:
1. Să aveți încredere în voi.
2. Să credeți în Dumnezeu.
3. Să respectați liderul(șeful) și când zice „ DA”, dar și când zice „NU”, pentru că respectarea ierarhiei e esențială.
4. TREZIȚI-VĂ! Faceți asta pentru voi și pentru România, cu Voia Lui Dumnezeu.

Prof. Dan Florin Pop

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. Profesoreeeeee…. ti-a spus Liderul (seful) sa scrii articolul si l-ai ascultat ? Ierarhia esențială si cand „greseste” seful??? Bate-ti coasa in alta parte profesore, transmite-i șefului tău la fel!

    • Dacă într-adevăr ești unul din popor, poți intra pe pagina de Facebook a Bistrițeanul.ro, să vezi comentariul cu explicațiile suplimentare pe care le-am oferit pentru fostul candidat la primăria Bistrița, M.C..

      • Eu despre „învățătura” aceasta vorbeam, citez:
        „3. Să respectați liderul(șeful) și când zice „ DA”, dar și când zice „NU”, pentru că respectarea ierarhiei e esențială.”
        Intrebarea mea, profesore : daca „seful” spune sa sari in prăpastie, sari???
        Greu cu „ganditul”…tara te vrea prost!
        Cu asa „profesori” cam asa si turmele!

        • Fiecare Vede atât cât înțelege. Dacă doar pentru faza cu ,,săritul” te-a inspirat articolul, înseamnă că e adevărat pentru tine.
          Punctul 3 menționat de tine se referă la legea universală a ierarhiei. Pur și simplu această lege spune că există o ierarhie în univers, în evoluție, iar această ierarhie este bine să fie respectată, tocmai pentru că e lege universală, nu făcută de mintea ființei umane,,adormite” în 3D. Alegerea respectării acestei legi, îi aparține exclusiv individului, pentru că fiecare ființă umană are liber arbitru. Oricare e alegerea individului, consecințele se vor vedea, iar ființa umană are datoria și bucuria să-și asume alegerile pe care le face, dar și consecințele alegerilor pe care le face.
          În orice instituție publică sau firmă privată, de la instituția președintelui României, până la nivelul unui simplu magazin mixt de la țară, vei vedea că există această lege universală a ierarhiei. Orice inspector de HR îți poate confirma că deciziile superiorului ierarhic se respectă, pentru simplu fapt că superiorul ierarhic are acces la cunoștințe și la imaginea de ansamblu pe care cei aflați sub superiorul ierarhic nu le cunosc. De aceea, deciziile superiorului ierarhic e bine să fie respectate. Și vânzătoarea de la magazinul mixt ascultă de ceea ce îi spune patroana, nu? Crezi că cei din preajma lui Iohannis fac altfel decât le spune președintele României în funcție? Tu la locul tău de muncă asculți sau nu de ceea ce îți spune superiorul tău ierarhic sau patronul tău?!
          Îți mulțumesc că mi-ai oferit posibilitatea să ofer explicații suplimentare la ceea ce am scris în articol!

          • Explicații în completare la articolul de mai sus:
            Cred că informațiile următoare vor fi de folos atât pentru tine cât și celorlalți cititori ai articolului:
            1. Respectarea ierarhiei, la fel ca legea dualității menționată în articol, este o lege universală: Legea ierarhiei. Respectarea sau nerespectarea acestei legi universale este alegerea fiecărei ființe umane. De asemenea, fiecare alegere are consecințele ei, pentru care ființa umană își asumă responsabilitatea. Îți recomand și le recomand tuturor cititorilor Bistriteanul.ro, care aleg să-și aprofundeze cunoașterea despre legile universului, cărțile lui Emil Streinu. Are mai multe cărți pe această temă în care oferă explicații detaliate.
            2. Sfatul 3 se referă la respectarea legii ierarhiei : să respecți și când șeful sau superiorul ierarhic spune DA , dar și atunci când spune NU se referă, din punctul meu de vedere, conform legii ierarhiei, la faptul că superiorul ierarhic deține informații la care tu nu ai acces și ,,vede” imaginea de ansamblu la care de asemenea, cei aflați sub superiorul ierarhic nu au acces. De aceea, din perspectiva legii ierarhiei este clar că superiorul ierarhic are dreptate ( deși, din punctul meu de vedere dreptatea este doar la Dumnezeu ), pentru că are acces la mai multă cunoaștere și înțelegere. Orice inspector de HR îți poate confirma afirmațiile prezentate referitoare la superiorul ierarhic.
            3. Dumnezeu a pus suflet în fiecare ființă umană. De aceea, fiecare ființă umană ar fi frumos să aibă încredere în ea și credință în Dumnezeu în fiecare activitate zilnică, dacă vrea să realizeze lucruri admirabile. Cu siguranță, cu toții știm expresia ,, să pui suflet în ceea ce faci „.( Cred că aici am explicat și pentru sfatul 1 )
            Așadar, ierarhia este o lege universală, nu doar o situație,, internă „. De aceea, fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...