Când se împart banii iese cu scandal, goana după cașcaval, pe linie de partid e acerbă, mai ales atunci când primarii nu prea se sinchisesc să adune bani la buget din taxe și impozite, închirieri și alte surse de venit cruciale pentru orice primărie…
Încă o ședință cu scandal la Consiliul Județean, după ce instituția a împărțit banii (repartizarea pe unități administrativ-teritoriale, pe anul 2021, a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale) cum a știut mai bine: mai mulți la ai mei (PSD), mai puțini la ai voștri (PNL).
Au făcut gargară liberalii că au primit sub 100.000 de lei de la Consiliul Județean (condus de social-democratul Radu Moldovan de aproape un deceniu) în timp ce primarii PSD au pus mâna și pe 800.000 de lei. În urmă cu doar câteva luni, situația era exact invers.
Guvernul aloca sume frumușele din fondul de rezervă bugetară comunelor și orașelor conduse de liberali. Ca un mic exemplu, diferențe între două localități cu număr similar de locuitori, dar cu primari din partide diferite: Năsăudul (condus de un liberal) a primit la final de 2020 aproape 7 milioane de lei, în timp ce Becleanul doar puțin peste un milion.
Ce uită marea majoritate a primarilor, indiferent de coloratura politică, în goana aceasta acerbă după cașcaval e pur și simplu să își facă treaba. Ce vreau să spun cu această remarcă „răutăcioasă”? Mă bazez pur și simplu pe ultimul raport al Curții de Conturi, care pur și simplu conturează lipsa de performanță din primăriile din județ.
„Abaterile constatate în timpul misiunilor de audit, relevă faptul că nivelul veniturilor proprii încasate nu reflectă potențialul real al unităților administrativ-teritoriale, iar în activitatea de administrare și executare silită a creanțelor fiscale există încă multe deficiențe datorate neaplicării tuturor procedurilor de urmărire și executare prevăzute de Codul de procedură fiscală, compartimentele de specialitate limitându-se doar la emiterea și transmiterea înștiințărilor de plată și a somațiilor fără a fi aplicate și celelalte măsuri de executare silită, cum ar fi instituirea de popriri bancare, instituirea de sechestre asupra bunurilor mobile sau imobile”, spun inspectorii Curții de Conturi.
Ce vrea să spună Curtea de Conturi? Ei bine, sugerează faptul că primăriile nu se chinuie prea tare să încaseze chirii pentru bunurile concesionate și închiriate, redevențe, impozite pe clădiri, terenuri și autoturisme, iar unele nici măcar n-au stabilit astfel de dări.
Primarii nu analizează periodic nivelul veniturilor încasate, iar funcționarii, mai ales cei de la țară, nu completează documentele necesare la timp și corect. Unele primării nu calculează și nu înregistrează chiria și penalitățile datorate de crescătorii de animale, iar altele nu îi taxează cum trebuie pe forestieri.
Aceiași auditori au găsit nu mai puțin de 8 primării unde au fost stabilite eronat drepturile salariale, sporurile și premiile acordate funcționarilor publici. În 6 comune Curtea de Conturi a descoperit plăți efectuate pentru lucrări neexecutate sau lucruri și servicii cumpărate pe banii primăriilor care n-au nicio legătură cu activitatea acestora. Executarea silită este și ea o glumă bună.
Cum se văd toate aceste lucruri în buget?! Gradul de acoperire a cheltuielilor din venituri proprii ajunge abia la 34%. Mai pe înțelesul tuturor, primăriile reușesc să „producă” mai puțin de jumătate din cât au nevoie… pentru restul stau cu mâna întinsă, pe principiul…. dolce far niente.