Iese la lumină încă o așezare din epoca bronzului, în apropierea castelului Bethlen din Chiraleş!
Specialiștii de la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud au efectuat noi cercetări în teren, în luna martie. Scopul acestora a fost să identifice și să carteze siturile arheologice de pe traseul drumului județean DJ 172 G Nușeni-Chiraleș, aflat în proces de reabilitare.
Este vorba despre un parteneriat încheiat între cele două instituții, care are drept obiectiv promovarea importanței patrimoniului cultural. Parteneriatul presupune și o campanie educativă intitulată „Patrimoniul sunt eu”.
IMPRESIONANT: Ce unelte se foloseau acum 30.000 de ani, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud
La cercetări au participat arheologul Radu Zăgreanu (Muzeul Județean BN) și arheologul Dana Alexandra Valea (Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud). Ei au folosit ca punct de pornire cercetările de supraveghere arheologică efectuate de Complexul Muzeal în 2020.
Pe traseul drumului județean DJ 172 G Nușeni-Chiraleș cercetările din 2020 au determinat planimetria unor situri arheologice cunoscute. Acestea au contribuit, totodată, și la verificarea unor zone cu presupus potențial arheologic.
În activitățile din teren efectuate de cei doi arheologi, au fost stabilite perimetrul sitului arheologic „Chiraleş-Pădurea Ciorii” – transmit cei de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Bistrița-Năsăud.
În perimetrul Castelul Bethlen din Chiraleş a fost identificată o așezare întinsă aparținând epocii bronzului. De asemenea, s-au descoperit câteva noi situri, care urmează să fie publicate și introduse în Repertoriul Arheologic Național.
S a gasit unul sa arunce oalele de smantana de la bunica in drum sa le gaseasca specialistii de la muzeu…putea sa le arunce in curtea primariei sau la prefectura …se va deschide cel mai mare santier arheologic din sud vestul rusiei, adio asfaltare drum judetean.