0.2 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

DESCOPERIRE de excepție, în Peștera Tăușoare: O nouă specie de păianjen…!

Descoperire de excepție, în Peștera Tăușoare: Specialiștii Muzeului Județean Bistrița în colaborare cu Institutul Speologic „Emil Racoviță” au identificat în Tăușoare o nouă specie de păianjen! „Descoperirea confirmă caracterul unic al peșterii și calitatea acesteia de rezervor științific…”

Încă o descoperire de excepție, pentru Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și cercetătorii Institutului Speologic „Emil Racoviță” (Academia Română). Aceștia au desfășurat, în perioada august 2021-martie 2022, o serie de expediții științifice. Rezultatele s-au dovedit spectaculoase.

Cercetătorii au actualizat lista de inventar cavernicol aferent Peșterii Tăușoare. 

Echipa mixtă a fost compusă din Valentin Kiss și Mihai Theodorescu, de la Institutul Speologic „Emil Racoviță” și Crin-Triandafil Theodorescu, din partea Muzeului Județean  Bistrița-Năsăud.

Ei au identificat o nouă specie cavernicolă pentru acest areal: Porrhomma profundum.

Specia face parte din familia Lyniiphidae din ordinul Arachneelor (păianjeni). Habitatul ei unește Marea Baltică cu Marea Neagră, pe cuprinsul a șapte țări europene – au explicat cercetătorii. 

Noua descoperire vine să confirme caracterul unic al peșterii de la Izvorul Tăușoarelor. Dar și calitatea acesteia de rezervor științific. De bazin de cercetări continue pe multiple domenii conexe: geologie, microbiologie, faună troglobiontă, trogloxenă și troglofilă, hidrologie”, au explicat cei de la Muzeul Județean.

Și liliecii, cu recensământul lor…

Cu acest prilej, a fost monitorizată și populația de lilieci aflați în hibernare în peșteră. „Datele recoltate (recensăminte de prehibernare și hibernare) arată că implementarea planului de management al ariei protejate a dus la creșterea numărului de exemplare adăpostite aici pe timpul iernii.

De la un total de 615 exemplare în 2016, s-a ajun în acest an la un total de 3.578 exemplare.

Datele obținute trebuie interpretate prin prisma metodologiei standard de inventariere și monitorizare. Estimările specialiștilor arată că Peștera Tăușoare adăpostește un număr cuprins între 5.000 și 10.000 de lilieci”, afirmă cercetătorii. 

Peștera Tăușoare devine astfel a treia peșteră de habitat de hibernare din România, unde starea de conservare a liliecilor e declarată favorabilă.

Pe lângă aceste activități, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Institutul Speologic „Emil Racoviță”, întreține și colectează date științifice dintr-o rețea de dataloggere (senzori cu memorie) poziționate în puncte relevante din cavernament. 

Scopul acestor colectări de date? Monitorizarea de lungă durată a parametrilor fizici. În paralel. tot aici se desfășoară și un proiect de cercetare privind studiul izotopilor din apa de percolație.

Peștera de la Izvorul Tăușoarelor este sit de importanță comunitară (parte componentă a rețelei de arii protejate europene Natura 2000). Este, totodată, și arie naturală protejată de interes național.

Componenta protejată subterană include o succesiune de săli, galerii, cu o întindere de peste 10.000 metri cartografiați. Componenta supraterană conține păduri de foioase și conifere, păduri acidofile de molid. Acestea au o valoare importantă pentru procesele de carstificare din interiorul peșterii.

Volumul peșterii este de aproape 200.000 metri cubi.

Elementele de interes științific sunt fauna cavernicolă (rară sau chiar endemică), dar și fauna troglofilă (lilieci). Acestora li se adaugă geologia specială a peșterii. Este vorba de nodulii carbonatici, celebrele „bile de Tăușoare”, speleotemele sulfatice (mirabilit și flori de gips), dar și speleotemele calcitice rare (helictite). 

Tot aici sunt protejate patru active (râuri subterane), care ies la suprafață printr-o exurgență aflată în bazinul hidrografic Telcișor. De aici apele sunt captate pentru uzul locuitorilor comunei Telciu.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud desfășoară acțiuni periodice de monitorizare chiroptere, culegere de date științifice și întreținere de echipări speologice curente. Totul se întâmplă în conformitate cu autorizația Comisiei Patrimoniului Speologic a Ministerului Mediului.

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...