Românii își pot alege furnizorul de energie electrică, și implicit cel mai bun preț de pe piața concurențială. Începând cu acest an, piața energiei electrice a fost liberalizată. Deputatul Lorant Sas a explicat că până la finele lunii iunie, clienții casnici vor primi cele mai bune oferte din partea furnizorilor. Astfel, românii vor avea ocazia să vadă diferite oferte și să decidă ce vor alege:
Începând cu 1 ianuarie 2021, prețul energiei electrice NU mai este reglementat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Deci, odată cu liberalizarea prețului la electricitate, fiecare furnizor își poate stabili prețul pe Kw.
Dacă inițial, românii puteau alege dacă rămân cu furnizorul de energie electrică pe care-l au, sau aleg alt furnizor, până la finele lunii ianuarie, data a fost prelungită până în 31 martie 2020.
Deși s-au pus la dispoziție ghiduri și un motor de comparare al ofertelor existente în fiecare zonă, alegerea unui nou furnizor sau a unei alte oferte din partea aceluiași furnizor de energie electrică, a ridicat mari semne de întrebare și a dat bătăi de cap românilor. Numai pentru Bistrița, consumatorii aveau de ales din zeci de oferte.
Greu de decis furnizorul de energie electrică! Avem de ales între zeci de oferte!
În cele din urmă, autoritățile au deci să prelungească perioada disponibilă pentru a-și alege noul furnizor de energie electrică până în 30 iunie 2021.
”Liberalizarea pieței de energie și efectele asupra consumatorilor casnici reprezintă priorități pentru mine, colegii din comisiile parlamentare de resort și din Ministerul Energiei. ANRE, instituția care reglementează acest proces, a emis un nou ordin privind trecerea consumatorilor casnici în sistem concurențial. Astfel, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și vor putea opta pentru o nouă ofertă, în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică” a anunțat deputatul Lorant Sas pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, se simplifică modalitatea prin care clientul află de ofertele disponibile pentru zona în care se află, astfel încât să poată decide, în deplină cunoștință de cauză, cu ce furnizor vrea să-și continue contractul.
”În același timp, sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, odată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă. Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I al anului 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți ” mai explică deputatul USR Plus.
Odată ce operatorul casnic își alege noul furnizor, contractul se încheie în termen de 5 zile. Noul contract ar urma să fie trimis prin poștă, odată cu factura emisă, tocmai pentru a se renunța la deplasările la birouri, dat fiind contextul pandemic.
”Vom analiza, în perioada următoare, împreună cu colegii din Comisia pentru Industrii și Servicii, reprezentanții Ministerului Energiei, ai ANRE și ai Consiliului Concurenței, toate aceste măsuri și vom decide, împreună, care este parcursul cel mai eficient, economic și facil pentru finalizarea acestui proces, având în prim-plan interesul consumatorului casnic” a concluzionat Lorant Sas.