După ce a condus Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului mai bine de un deceniu, Delia Rus (fostă Fontul) face un pas în spate și se retrage pe o funcție inferioară de execuție. Asta după ce din instituție au plecat și directorul general adjunct și șeful Serviciului Juridic. Se pare că toți au invocat motive personale.
Delia Rus nu va mai conduce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului începând cu data de 7 aprilie. Aceasta a trecut pe o funcție inferioară de execuție, în cadrul aceleiași instituții.
Informația a fost confirmată de vicepreședintele Consiliului Județean, Daniel Tămaș. Acesta a mai confirmat două plecări din instituție. A plecat și directorul adjunct, dar și șeful Serviciului Juridic. Toți ar fi invocat motive personale.
Consiliul Județean urmează să numească un director provizoriu care să asigure interimatul pentru 6 luni, până când se va organiza și finaliza un concurs pentru ocuparea acestui post. Cel mai probabil va fi o persoană din instituție.
„Sunt foarte multe posturi vacante de conducere și la nivelul centrelor din județ și nu e normal. Trebuie organizate concursuri pentru ocuparea lor. Vrem să fim o instituție deschisă și îi așteptăm la concursuri pe toți profesioniștii din atât din sistemul public, cât și din cel privat. Vrem să fie concursurile la vedere, ca să spun așa, și să aducem în instituție oameni cu competențe obligatorii pentru acest domeniu. Am prefera, de ce nu, oameni tineri”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro vicepreședintele CJ, Daniel Tămaș.
Acesta a mai spus că este nevoie de o regândire a sistemului de protecție socială. A precizat, totodată, că vor fi trimiși la cursuri de perfecționare și profesionalizare inclusiv angajații actuali, care au cam „sărit” peste astfel de procese.
„Este nevoie de o regândire a sistemului de protecție socială și noi vrem să venim cu niște îmbunătățiri la nivelul DGASPC, cu o nouă abordare și filosofie, să fim mult mai aproape de comunitățile din Bistrița-Năsăud. Să dezvoltam centrele de recuperare, sistemele de evaluare a persoanelor cu dizabilități și să acordăm o atenție deosebită celor din sistemul rezidențial, fie că e vorba de adulți sau de copii”, a completat Tămaș.
Este nevoie de o regândire a programului relații cu publicul și o suplimentare de personal. Am avut nevoie de o copie a dosarului de la adulți și m-am prezentat după data de 20 a lunii convinsă că îl primesc pe loc sau în ziua următoare fără să știu care sunt demersurile. La intrare d-ul care stă la ușă mă informează că nu au relații cu publicul și că nu mă poate ajuta și am întrebat, „de ce, au plecat acasă?” ( era ora 13.00) Îmi spune nu, dar avem relații cu publicul din 1 până în 20 ale fiecărei luni, veniți pe data de1 și zic, ce fac pt că am nevoie de actele din dosar urgent pt că îmi expiră evaluarea peste câteva zile și am nevoie de ea ca să nu mai fac alte drumuri la medici și la psiholog. In fine, am plecat nervoasă, asta e. M-am întors la data de 1 convinsă că rezolv problema și dau de alta. Mi se spune, cerere aveți? Ce ?😡 După ce că am pierdut 10 zile că nu aveți program cu publicul îmi spuneți acuma de cerere? De ce nu mi-ați dat atunci o cerere!? Nu te informează corect, te poartă pe drumuri și 10 zile ești în aer dacă ai nevoie de o urgență, în plus ți se spune că toată lumea are o urgență și că o singură persoană se ocupă de asta în condițiile în care sunt foarte multe cereri. Și la depunerea dosarelor este o singură angajată care cred că e nebună de cap fiind singură la zeci de persoane care așteaptă la ea. Suplimentați personalul și puneți program cu publicul zilnic, este inadmisibil să nu ai cu cine lua legătura 10 zile și foarte importantă comunicarea, iar omul ăla de la intrare mi se pare că are sarcini care nu sunt de competența lui.
Sugestie: organizați concursuri corecte pentru a ocupa funcțiile acestea cu oameni bine pregătiți în domeniu. Refaceți organigrama instituțiilor pentru că sunt prea multe posturi de conducere și prea puține cele de execuție.Reganditi modul de a va desfășura activitatea,fiți mai puțin obsedați sa aplicați cu punct și virgula tot ce scrie în așa zisele ordonanțele venite de la oblăduire și aplecati-va spre nevoile oamenilor pentru ca ei sunt cei care contribuie la acest sistem și ,culmea,tot ei sunt cei cărora li se respectă cel mai puțin drepturile, doleanțele! FIȚI OAMENI! Empatia,respectul pentru cetățean sunt cele care lipsesc în multe instituții. Cei care muncesc în instituțiile publice ale statului trebuie să fie în slujba oamenilor,ori,din contra,mulți dintre ei privesc publicul cu superioritate,vorbesc sarcastic,indignați că sunt deranjați de parcă oamenii i-au cautat acasă la ei nu intr-o instituție unde sunt puși sa rezolve problemele cetățeanului. Aceasta este realitatea,din păcate!