-2.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Decizia finală: Se „salvează” 13 clase, din cele 26 propuse spre desființare. CARE sunt:

Ministerul Educației a decis reducerea numărului de elevi într-o clasă, astfel încât să nu se taie „în carne vie” și să se renunțe la cât mai puține clase în anul școlar 2021 – 2022. În urma mai multor discuții, în cadrul șediței de astăzi de la ISJ BN, s-a făcut lista finală cu cele 13 clase SALVATE din cele 26 propuse inițial spre desființare. CARE sunt acestea:

În ultimele săptămâni, părinții și elevii din Bistrița au luptat intens pentru a salva clasa de a IX-a de Muzică și de Arhitectură din programa școlară 2021 – 2022. Clasele acestea erau propuse spre desființare, alături de alte 24 de clase.

În urma petițiilor și a presiunii făcute de bistrițeni către autoritățile centrale, Ministerul Educației a decis reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, astfel încât să NU se mai „taie în carne vie”. Această măsură a salvat astfel clasele de Muzică și Arhitectură.

Astăzi a avut loc o ședință la sediul Inpectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud. În cadrul acesteia s-a alcătuit lista celor 13 clase de liceu care vor fi salvate:

„În ședința cu corpul de inspectori al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, la care a participat prefectul Stelian Dolha, s-au discutat propunerile claselor de liceu care urmează să fie păstrate în planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, după reorganizarea claselor de liceu ca urmare a reducerii numărului de elevi la clasă. Este vorba de 13 clase a IX-a din cele 26 propuse inițial pentru desființare în prima variantă a planului de școlarizare, care pot fi păstrate după intrarea în vigoare a ordinului de ministru care a redus numărul de elevi dintr-o clasă de liceu la 26 pentru profilul teoretic și 24 pentru filiera tehnologică” a anunțat Instituția Prefectului.

Lista celor 13 clase, stabilită în baza criteriilor propuse de inspectori, cuprinde:

• Pentru învățământul teoretic:

– O clasă în cadrul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
– O clasă în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Bistrița
– O clasă în cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean
– O clasă în cadrul Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud
– O clasă în cadrul Colegiului Tehnic InfoEl Bistrița
– O clasă în cadrul Liceului de Arte „Corneliu Baba” Bistrița
– O clasă în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița
– O clasă în cadrul Liceului „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
– O clasă în cadrul Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița
– O clasă în cadrul Liceului Teoretic „Solomon Haliță” Sângeorz-Băi

• Pentru învățământul profesional:

– O clasă în cadrul Colegiului Silvic Transilvania Năsăud – operatori mase plastice
– O clasă în cadrul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița – tâmplari
– O clasă în cadrul Grupului Școlar Agricol Beclean – comercianți vânzători

La baza alegerii acestor clase ar fi stat rezultatele la concursuri și examene școlare precum și ponderea populației din acest moment în rândul elevilor din clasa a opta.

„Este evident că trebuie luat în calcul, în luarea unei decizii precum cea de astăzi, repere demografice, geografice, dar și rezultatele liceelor. În plus, în județul Bistrița-Năsăud, este necesar să dezvoltăm învățământul dual, trebuie să susținem clasele din învățământul profesional, însă e nevoie să îl orientăm pentru meseriile cerute de piața muncii pentru că industriile din județul nostru și agenții economici se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă calificată.

Să nu uităm pentru filiera teoretică faptul că județul nostru este o pepinieră nu doar pentru universități, așa cum o demonstrează olimpicii și elevii cu rezultate excelente. Ar trebui să fim atenți în schimb cu acele profile teoretice a căror absolvenți nu reușesc să ajungă în învățământul superior și nici nu au debușeu în piața muncii, cum este profilul economic, cu prea multe clase. Deci, să fim atenți cum calibram de aici încolo planul de învățământ cu cererea pieței. Vă asigur de toată deschiderea mea pentru orice demers pe care vreți să îl parcurgeți pentru binele viitorului elevilor noștri”, a transmis prefectul Stelia Dolha.

Lista celor 13 clase va fi trimisă Ministerului Educației spre aprobare.

Despre scandalul iscat în jurul acestui subiect puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

SCANDALUL claselor de la Arhitectură și Muzică a ajuns la ministrul Educației și Avocatul Poporului! Se cere demiterea lui Mureșan!

Ioan Turc: I-am cerut inspectorului Mureșan să păstreze clasa de muzică și arhitectură

Prof. Mihai Mureșan este convins că orice absolvent de Mate-Info poate intra la Arhitectură! Este suficient să facă meditații, 2 ani, la Cluj

VEȘTI BUNE: Nu doar Arhitectura sau Muzica, ci și alte clase de liceu din Bistrița-Năsăud au șansa de a fi „salvate”

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: