Potrivit Poliției Locale a municipiului Bistrița, anul acesta, furnizorii de utilități au făcut 736 de intervenții pe domeniul public, pentru realizarea de branșamente, avarii la rețele, extinderi de rețele și alte lucrări de întreținere. Unele dintre ele s-au făcut pe străzi proaspăt asfaltate, care nici măcar n-au ieșit în garanție. Rămâne întrebarea: cine repară drumul? Teoretic, furnizorul de utilități este responsabil, practic, dacă drumul este încă în garanție, constructorul care l-a reabilitat este singurul care poate interveni.
La Direcția pentru Infrastructură și Servicii din cadrul Primăriei municipiului Bistrița au fost anunțate 736 de intervenții pe domeniul public, pentru realizarea de branșamente la utilități, avarii apărute la rețelele de utilități existente, extinderi de rețele și alte lucrări de întreținere.
Repararea avariilor la rețelele de gaz, apă sau energie electrică este o prioritate. În cazul în care furnizorii de utilități sunt nevoiți să spargă carosabilul pentru a remedia o avarie, aceștia primesc termen de refacere la starea inițială. Potrivit hotărârii de Consiliu Local în acest sens, termenul de refacere este de 10 zile, însă uneori, Direcția de Infrastructură și Servicii stabilește alte termene, în funcție de complexitatea lucrării.
Pe lângă faptul că furnizorii de utilități nu se grăbesc să refacă străzile sparte, mai apare o problemă: multe sunt încă în garanție, astfel că, deși e obligația furnizorului de utilități să o refacă, acesta nu se poate atinge de stradă. Lucrările pot fi făcute doar de firmele care au reabilitat străzile respective, iar pentru asta trebuie să existe o colaborare între furnizorii de utilități și contructori, de multe ori inexistentă.
Cele mai mari probleme, pe străzile proaspăt asfaltate
„O situație mai deosebită o reprezintă în ultimii ani refacerea integrală a unor tronsoane de străzi, unde repararea covorului asfaltic poate fi făcută doar de constructorul în a cărui garanție se află carosabilul, deși, evident, nu i se poate imputa vina apariției unei gropi în asfalt. Primăria municipiului Bistrița prin structurile de resort, colaborează cu furnizorii de utilități care asigură remedierea avariilor, pentru respectarea obligațiilor astfel încât să nu se piardă garanția drumului”, precizează reprezentanții Poliției Locale.
Un astfel de caz, semnalat chiar de către primarul Gabriel Lazany, este lucrarea efectuată de Aquabis pe strada Aerodromului, în urma unei avarii. Furnizorul de apă-canal a primit un termen de 30 de zile pentru repararea drumului, care a expirat în 10 octombrie.
Poliția Locală i-a dat un avertisment și a prelungit termenul pentru repararea drumului cu încă 10 zile, după care va trece la amenzi.
Pentru a rezolva problema, Aquabis trebuie să colaboreze cu constructorul MIS Grup, care a reabilitat strada Aerodromului și care este singurul cu drept de intervenție. Lucrarea trebuie însă plătită de furnizorul de utilități.