În cadrul unui spectacol de colinde organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, ultima opincăreasă din Bistrița-Năsăud Floarea Cosmi și creatorul de instrumente muzicale Nicolae Sava au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”, oferit din partea Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii a hotărât să ofere titlul de Tezaur Uman Viu ultimei opincărese din Bistrița-Năsăud Floarea Cosmi din Runcu Salvei și creatorului de instrumente muzicale Nicolae Sava luna trecută.
Cei doi au primit titlul aseară, de Sfântul Nicolae, în cadrul unui spectacol de colinde, organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Nicolae Sava a fost propus pentru acest titlu încă din anul 2022. Acesta s-a născut în Republica Moldova, unde și-a cultivat dragostea pentru muzică. Cea mai mare parte a activității sale de creație a instrumentelor muzicale a desfășurat-o în Bistrița, la Viișoara.
Niculae Sava a urmat și studii de specialitate și are o carieră de peste jumătate de secol, în domeniul concertistic și al confecționării de instrumente. Printre instrumentele muzicale realizate la Viișoara s-au numărat: naiul, fluierul, cavalul, fluierul îngemănat, ocarina, tilinca sau cimpoiul. Acesta a construit chiar și un taragot original pentru care deține un brevet internațional.
Floarea Cosmi are 87 de ani și locuiește în Runcu Salvei. Este ultima opincăreasă pe care o mai are Bistrița-Năsăud. Până a rămas văduvă, Floarea Cosmi a lucrat alături se soțul său Dumitru. Își vindeau opincile realizate la Runcu Salvei pe la târguri prin țară.
De la el a și învățat secretele acestui meșteșug, pe care îl duce mai departe chiar și acum la 87 de ani. Deși lumea nu mai prea caută opinci, Floarea Cosmi încă este prezentă la târguri, care o încarcă cu energie.