La un an de la gafa premierului Viorica Dăncilă, care a numit un europarlamentar „autist” a venit și răspunsul de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Instituția cataloghează afirmația drept libertate de exprimare și spune că a avut rol de informare a publicului.
În urmă cu un an, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Viorica Dăncilă numea un europarlamentar „autist”, pentru că ar „dezinforma UE”. Președintele Asociației Autism Europa Bistrița. Ana Dragu, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, căruia îi cerea să ia măsurile legale care se impun pentru demnitari care jignesc pacienții de autism și utilizează un limbaj care instigă la dispreț și desconsiderare, lezând demnitatea umană”.
Răspunsul oficial al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a ajuns abia anul acesta, la finalul lunii ianuarie. În răspuns, CNCD susține că declarația premierului „se încadrează în limitele libertății de exprimare” și că interferența statului în libertatea de exprimare nu este necesară într-o societate democratică.
Mai mult, CNCD spune că obiectivul urmărit de premier a fost să informeze publicul cu privire la comportamentul unor oameni politici.
Singurul care nu a fost de acord cu decizia CNCD a fost Asztalos Csaba Ferenc, membru în CNCD. Acesta susține că a aduce într-o discuție publică și a folosi acest termen pentru „a pune la punct” anumiți oameni politici care nu împărtășesc aceleași opinii, este total deplasat și aduce prejudicii demnității unei categorii de persoane vulnerabile.
„Vă amintiți, da, când Veo i-a upgradat pe parlamentarii români de la Bruxelles folosind la adresa lor epitetul de «autiști»? Are opt pagini răspunsul și cred că s-au gândit mult, luni în șir, cum să explice că libertatea de exprimare a politicienilor este nelimitată. Practic de acum nici nu are sens să mă reclamați pe undeva când înjur public sau când fac vreun politician merituos troacă de porci. Nu e vorba de nici o jignire, sunt de fapt opinii și credințe atipice, și chiar dacă sunt nepopulare eu tot pot să spun că s-au revărsat peșterile preistorice în Guvernul României. Dacă îmi vine la gură să spun, asta spun! Ce atâta bun simț! Știu, e nepopular și atipic, dar reprezintă condiția fundamentală a existenței unei societăți vii și capabile de dezvoltare, potrivit CNCD!”, a comentat decizia CNCD, Ana Dragu, pe pagina sa de Facebook.
Mai puteți citi despre acest subiect: