1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

DE CITIT: Prietena mea genială. Goana nebună a lumii

Elena Ferrante – Prietena mea genială

De Elena Ferrante, și a sa serie de cărți intitulată seria Napolitană la englezi, sau seria Prietenei geniale la italieni, s-a vorbit acum un an când a fost tradusă cea de-a patra și ultima carte din serie din italiană în engleză. Toate librăriile londoneze în care am intrat aveau un loc special în care găseam mereu cărțile acesteia, în timp ce internetul vuia de articole care încercau să elucideze identitatea misterioasei scriitoare și să ridice în slăvi seria acesteia. În 2016 internetul vuiește din nou, mai ales după anunțarea listei scurte a nominalizaților la premiul Man Booker unde Ferrante e favorită la primul loc.

Colum McCann – Goana nebună a lumii

Premiat cu National Book Award pe 2009, romanul Goana nebună a lumii, în caz c-ar fi să transgreseze graniţa artei literare, ar putea sugera prin ritmul sofisticat o operă de jazz. Meandrele observaţiei naratoriale conturează o mare plăcere de a povesti în cele mai mici detalii. În linii mari, textul redă povestea a doi fraţi dublinezi, dintre care unul moare într-un straniu accident pe autostradă, fapt de care se face vinovat un cuplu de artişti americani foarte nonconformişti. O tragedie contemporană, uzuală ca să zicem aşa: o clipă de neatenţie şi poţi deveni vinovat de moartea cuiva. Fapt care îţi schimbă viaţa, aşa cum se va vedea mai cu seamă în cazul personajului Lara.

Philip Roth – Pastorala americană

Suedezul (Seymour Levov) – fiul regelui mănuşilor de piele – protagonistul Pastoralei americane a lui Philip Roth – un „sportiv învingător”, un campion înalt şi blond al celor mai iubite sporturi (baseball, football, basketball), se regăseşte, la ieşirea din adolescenţă, întru totul contopit cu visul tatălui său despre izbânda obligatorie a emigrantului european în Statele Unite ale Americii. Speranţele întregului cartier evreiesc al oraşului Newark se concretizau în „magnificul trup” cu trăsături teutone al Suedezului (poreclă lipită de el definitiv de primul lui antrenor de baschet). Un „mesia” al inserţiei sociale, al asimilării. Nădejdea întregii sale rase!

Zorin Diaconescu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...