Pentru că tot se apropie Poezia la Bistrița, nu ar strica să ne pregătim încet, citind sau recitind câteva dintre operele scriitorilor și poeților invitați din România, Spania, Polonia, Republica Moldova, Croația și Serbia.
Poezia va fi din nou la Bistrița, între 13 și 16 iulie, cu invitați de excepție pe care merită să-i ascultați și să-i cunoașteți. Programul festivalului – AICI.
Ion Mureșan vine la Bistrița cu un volum proaspăt – „Introducere în poezie”
„Paradoxal, poezia lui Ion Mureșan, parcă este decupată din opera poetului american Eduard Hirsch, izvorâtă din opoziția dintre cotidian și irațional. Poezia lui Ion Mureșan este un dialog în oglindă între eu și preajmă, între sensibil și rațional. Stilul asumat de poet este un balans între narațiune și lirism, între emoție și sintaxă.
Ion Mureșan creează o poezie structuralistă, construită pe pilonii lirici ai unei gramatici personalizante, ce vorbește propria limbă: cea a poeziei, chiar dacă câteodată folosește în loc de versuri adevărate fraze beletristice. De remarcat în volum sunt poeziile scurte, adevărate expresii lirice filigranate, care ne vorbesc despre lipsa de sens a poetului sau a lumii într-o preajmă decrepită și descompusă. Motivul pentru care cu adevărat poeții compun lirică este pentru a se uni noician întru ființă”, remarca Ionuț Țene în Luceafărul.
Alex Văsies s-a născut în iunie 1993, la Bistrita. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În 2012, a debutat cu volumul Lovitura de cap, publicat de Casa de Pariuri Literare. A obținut pentru acest volum Premiul USR Cluj pentru debut.
În 2016 a publicat Instalația, la editura Cartea Românească – volum pentru care a primit premiul Tânărul poet al anului, la Gala Tinerilor Scriitori.
A publicat volumul de versuri Oana Văsieș la editura Charmides. Este redactor la Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
„Alături de Radu Niţescu, Alex Văsieş este, probabil, cel mai promiţător dintre poeţii lansaţi în ultimii ani”, notează Octavian Soviany, completând că lirica lui Alex Văsieș „se înscrie astfel pe coordonatele unui „vizionarism neputincios“, incapabil să mai transforme, după reţeta lui Rimbaud, în ciuda oricărei supradoze de mescalină, o fabrică într-o moschee.
E marca de originalitate a unui poet fără iluzii, care mai crede doar pe jumătate în experiențele de tip vizionar şi în poezie. Rimbaldienele sărbători ale răbdării devin, în versiunea lui Văsieş, sărbători ale neputinţei”.
Cristina Ispas – doctor în filologie, cu o teză despre Fenomenul poetic românesc postdecembrist – va citi și ea poeme săptămâna viitoare la Bistrița.
A debutat editorial cu volumul de versuri Fetiţa. mixaj pe vinil (2007). A urmat Rezervaţia (2011, 2021). Volumul a fost nominalizat la Premiile Revistei Observator Cultural. Al treilea volum de poezii 40. să înceapă jocurile a apărut în 2018, la Editura Fractalia, fiind distins cu Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei.
Poemele ei au apărut în mai multe antologii, printre care La Neagra (2007), Nasturi în lanul de porumb (2008), Poate ne vedem (2010), Cele mai frumoase poeme din 2011 (2012), Echinox (9-12, 2011), Un secol de poezie română scrisă de femei (2018), Sombras, incendios y desvanes. Diecisete poetas rumanas (1961-1980) (2021).
A mai publicat, de asemenea, proză scurtă, în antologia Dacă nu o viaţă liniștită, atunci o viaţă lentă (2017) și a contribuit cu o serie de texte la antologia de limericks De ce n-au pisicile coadă (2017). A coordonat împreună cu V. Leac antologia de poezie tematică Generaţia de aur (2020).
A publicat poeme și cronică literară în majoritatea revistelor importante din ţară și a tradus mai multe cărţi din domeniile istorie și analiză socio-politică. Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile maghiară, spaniolă și engleză. În prezent, lucrează ca traducător și redactor de știri și pregătește un nou volum de poezii. Câteva poeme de Cristina Ispas – AICI.