2 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

DE CITIT: Dumnezeițele din Moravia… Sau „Frumoasele ruine”

Kateřina Tučková – Dumnezeițele din Moravia

Tuckova își plasează acțiunea în Carpații Albi, în Moravia, în zona cehă Zitkova. Ea spune prin povestea Dorei Idesovei – atât o istorie de familie care se întinde de-a lungul mai multor generații, cât și o istorie a femeilor din acea zonă, tămăduitoare sau dumnezeițe cum le numeau localnicii.

Povestea sare din trecut în prezent și înapoi și pornește de la o întâmplare accidentală prin care Dora ajunge să se intereseze de istoria familiei sale. Pentru a-și completa lucrarea de doctorat prin care încearcă reabilitarea dumnezeițelor din Moravia, a căror imagine a fost terfelită atât în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, cât și apoi în timpul Protectoratului.

Sau pentru a face lumină într-o istorie de familie complicată în care domnesc mai mult întrebările și secretele decât răspunsurile.

Jess Walter – Frumoasele ruine

Povestea din trecut îl are ca protagonist pe Pasquale, un italian get-beget, proprietar al unui hotel nu prea frecventat, care o întâlnește pe misterioasa Dee Moray, o actriță incredibil de frumoasă, aflată în Italia pentru a filma la Cleopatra. Este și singurul oaspete al hotelului Vedere Adecvată.

Evenimentele pe care apariția lui Dee le declanșează în viața lui Pasquale sunt tandre, uneori comice, pe alocuri încărcate de tensiune, dar contrabalansate de câteva momente poetice de o sensibilitate unică. În ciuda barierei lingvistice, între cei doi se înfiripă ceva mai mult decât o simplă prietenie, însă este nevoie de ani întregi pentru ca Pasquale și Dee să recunoască deschis ceea ce simt unul pentru celălalt.

Gerard Klein – Seniorii Războiului

Romanul e naiv pe alocuri, însă sincer (urienii sunt nişte fiinţe asemănătoare păsărilor, cu cioc şi pene; autorul revine de multe ori asupra unor elemente/fapte care au fost explicate deja pentru a da noi detalii, a introduce noi informaţii care să aducă logică în desfăşurarea acţiunii şi să explice unele fapte ale personajelor…

Iar Klein abordează cu nonşalanţă subiecte mari: războiul, pacea, natura umană, locul omului în univers, nemurirea, universurile paralele, dragostea etc.

Stilul este alert, elementele SF şi ideile abundă, accentul fiind pus pe acţiune, pe aventurile şi faptele lui Corson. De la oraşe ciudate, animale extraterestre, civilizaţii bizare, arme puternice, la intrigi politice, războaie duse la limita timpului şi a realităţii, romanul are toate ingredientele necesare pentru a atrage orice impătimit al genului (şi nu numai).

Zorin Diaconescu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...