0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte…

Adina Rosetti  – Deadline

Subiectul romanului este descris pe site-ul scriitoarei astfel: „Deadline este inspirat din două cazuri reale, cel al Ralucăi Stroescu (o angajată a unei companii multinaționale, moartă în 2007) și al lui Ion Bârlădeanu (un artist pop recent descoperit, care a locuit într-o ghenă de bloc).

Moartea fetei, pe care în roman o cheamă Miruna, este folosită de Adina Rosetti ca punct de pornire pentru descrierea evoluției câtorva personaje din cele mai diferite medii, de la oameni cu vieți simple, monotone și cvasi-inutile, la oameni realizați – din perspectiva celor mai importante aspecte ale vieților lor, evident – care duc o viață mai plină de sens.

Michael Crichton – Sfera

Romanul „Sfera” a fost publicat pentru prima dată în 1987, iar la noi a apărut 20 de ani mai târziu. Considerat unul dintre cele mai bune romane ale autorului, „Sfera” poate fi numit drept un „tehno-thriller” (pentru amatorii de etichete), acţiunea învârtindu-se în jurul unei nave imense (de origine extraterestră?), navă găsită pe fundul Oceanului Pacific.

În mare secret este adunată o echipă de specialişti care să cerceteze originea obiectului şi să stabilească primul contact cu o civilizaţie extraterestră în cadrul a ceea ce ar putea deveni cea mai mare descoperire din istoria umanităţii.

Echipa este alcătuită dintr-un astrofizician, un zoolog, un matematician, un lingvist şi un „al cincilea membru, a cărui misiune era să observe comportarea şi atitudinea membrilor activi ai echipei.” Într-un mediu artificial construit pe fundul oceanului, membrii echipei încep o aventură la care nu se aşteptau şi care îi va conduce în cele din urmă către instropecţie pentru a-şi salva vieţile. Încercând să determine provenienţa misterioasei nave, aceştia găsesc o sferă uriaşă cu aspect metalic însă aparent fără nici o cale de acces.

David Grossman – Căderea din timp

Căderea în timp are ca punct de plecare experienţa personală a autorului, care şi-a pierdut fiul în războiul israelo-palestinian. Scriindu-şi propriul doliu, David Grossman descrie călătoria universală spre „acolo” – locul care pentru cei vii, sănătoşi şi mulţumiţi nu există… încă.

„Dacă mergem acolo, înseamnă că acolo există”, spune tatăl, hotărât să ajungă „acolo” unde este fiul său. Poate fi vorba despre lumea celor morţi sau despre lumea răspunsurilor la de ce-urile (De ce mi s-a întâmplat mie? De ce a trebuit să moară el?) sau despre lumea vindecării de suferinţă.

Zorin Diaconescu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...