Alex Michaelides – Pacienta tăcută
Aveam poftă de un thriller bun, de o carte care să mă captiveze și care să nu necesite o ambianță specială pentru a fi citită. Am ales Pacienta tăcută și datorită popularității de care se bucura încă dinainte de a fi accesibilă cititorilor.
Și cum de multă vreme nu-mi mai luasem cărți de la chioșcul de ziare, mi-am zis că aceasta e cartea potrivită atunci și acolo. Iar așteptările mi-au fost depășite, pentru că am descoperit un thriller inteligent, deloc facil, chiar dacă se citește cu ușurință. Pacienta tăcută explorează profunzimile psihicului uman, pornind de la o poveste incitantă, misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
Rachel Hollis – Fată, deschide ochii
Autoarea cărții Fată, deschide ochii! a fost prezentă în topul celor mai buni 30 de antreprenori sub 30 de ani alcătuit de Inc. Magazine. Succesul ei și al cărților scrise de ea se datorează în special felului onest în care Rachel reușește să spună lucrurilor pe nume și să detalieze experiențe de viață foarte intime.
Prin intermediul cărții, Rachel Hollis își propune să le ajute pe femei să înlăture toate lucrurile negative pe care și le repetă și să devină așa cum merită să fie: fericite. Tocmai de aceea, cele 20 de capitole ale cărții sintetizează cele mai frecvente minciuni pe care femeile și le spun, iar Rachel le explică pașii pe care trebuie să îi facă pentru a le înlătura.
Sinceră, deschisă și binevoitoare, Rachel nu se rezumă doar la a da sfaturi seci, ci detaliază în amănunt situațiile grele prin care a trecut de-a lungul vieții, inclusiv sinuciderea fratelui său, depresia postnatală sau umilința pe care a îndurat-o într-o relație. „Nu sunt singura femeie care a lăsat vreodată un bărbat să se poarte urât cu ea. Spunându-mi povestea și spunând adevărul, sper să le pot ajuta pe unele dintre voi să facă alegeri mai bune decât am făcut eu sau să vadă realitatea așa cum e”, declară autoarea într-unul din capitole. În plus, ea consideră că frica stă la baza tuturor alegerilor și singura modalitate prin care poate fi înlăturată este să vorbești despre ea.
Vladimir Nabokov – Darul
Darul diferă mult de celelalte romane ale lui Nabokov, în primul rând prin structură. Așa încât, dacă fanii autorului caută ceva similar cu Lolita sau Apărarea Lujin, s-ar putea să fie dezamăgiți. Asta nu înseamnă însă că vor avea ceva de pierdut citind-o, ci dimpotrivă.
De fapt, cred că orice cititor care înțelege dintr-un roman ceva mai mult decât introducere, cuprins, încheiere, concluzii ar trebui să citească Darul. Pentru că, așa cum sugerează și autorul de fiecare dată când i se cere să discute despre opera lui, cel ce nu o citește, are de pierdut.