În luna octombrie a acestui an a avut loc o furtună de creștere a prețurilor. O statistică oficială a INS arată că nivelul inflației a crescut cu + 1.8 %, fiind acum de aproape 8 %. Tot în octombrie s-au scumpit și prețurile tuturor alimentelor, pe langă facturile la gaze (+46%), sau facturile la energie (+23%).
Companiile depun eforturi masive pentru a-și reînnoi stocurile după recesiunea globală de anul trecut și o parte a acestui an. Astfel, lanțurile de aprovizionare devin tensionate. Lipsa containerelor de transport maritim și blocajele din porturi măresc costurile de transport al produselor simțitor de mult.
Având în vedere că pandemia continuă, nu se știe pentru cât timp cererea va depăși oferta. În acest caz, avem de-a face cu lipsuri de la microcipuri și clor, la pui și branză, iar prețurile continuă să crească implicit. Rămâne de văzut dacă această creștere a prețurilor este doar un efect temporar al pandemiei sau dacă economia globală ar putea lua o noua turnură. Cea în care costul afacerilor ar crește permanent sau chiar am intra într-o nouă eră a inflației.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna octombrie 2021, prețurile de consum au crescut cu +7.9 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Inflația a crescut și ea cu +1.8 % față de luna septembrie, iar de la începutul anului aceasta este de + 7.4%.
Prețul cartofilor a crescut cu aproape 10% într-o singură lună
Punctual, alimentele s-au scumpit cu 1 % în octombrie și cu 5 % de la începutul anului. Cartofii au parte de cea mai mare creștere a prețului în ultimele 30 de zile, de + 9.7 %, alături de legume și conserve de legume, care s-au scumpit cu + 3.5%.
Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, prețul cartofilor este mai mare cu 18 %, iar al uleiului cu 26 %. Prețul painii a crescut cu + 1.7 %, al zahărului cu + 3.2 %, iar fasolea cu + 4%.
În ceea ce privește produsele nealimentare, același raport INS arată că prețul carburanților s-a scumpit cu 6.5% doar în luna octombrie și cu 23.5% de la începutul anului. Energia electrică și gazele și-au mărit prețurile cu 7.7 % în ultima lună și cu peste 30% de la începutul anului 2021.
Cele enumerate mai sus sunt în mare parte consecințele generate de scumpirea prețului la gaze, care a crescut cu 21.2% în doar 30 zile și 46% față de perioada de început a anului.