Maramureșean la origini și bistrițean adoptat, după ce a fost cucerit de o bistrițeancă, Dănuț Lihat e chef-ul care a gătit crocodili, zebre și găini negre. I-a cucerit pe bistrițeni, mai nou, și cu produse tradiționale. Iar 15 dintre preparatele lui au fost atestate ca produs montan. „Vreau mai mult!”, a explicat acesta.
Dănuț Lihat a ajuns la Bistrița, după ce, deși născut în Maramureș și umblat prin străinătate, inima i-a fost cucerită de o bistrițeancă.
I-au plăcut lucrurile exotice, așa că a fost unul dintre chefii care a gătit:
- carne de crocodil
- zebră
- Lamborghini – găina neagră
INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!
Deși nu a renunțat la exotic, a ales să facă o fabrică de produse… tradiționale, la mică distanță de Bistrița.
INEDIT: Mezeluri cu gustul copilăriei, reinventate într-un mic sat din județ, cu animalele sătenilor
Produsele sale i-au cucerit rapid pe bistrițeni.
Iar pentru că folosește, așa cum promisese, DOAR ingrediente naturale, a primit atestarea de „produs montan” pentru 15 preparate.
„Pentru a aduce un plus valoare preparatelor sale, a ales să facă demersurile de obținere a dreptului de folosire a mențiunii de calitate facultative „produs montan”. Această mențiune de calitate, recunoscută la nivel european, atestă faptul că materia primă care stă la baza produselor provine din zona montană, zonă deloc poluată.
Cu sprijinul Agenției Naționale a Zonei Montane si a reprezentantului acesteia in teritoriu, a obținut certificarea Produs Montan pentru un număr de 15 produse:
- CÂRNAȚI DE CASĂ – PORC
- CÂRNAȚI SUBȚIRI VITĂ-PORC
- CÂRNAȚI SUBȚIRI PICANȚI DE PORC
- CÂRNAȚI SUBȚIRI NEPICANȚI DE PORC
- TOBĂ DE PORC
- MUȘCHI MARINAT AFUMAT
- CALTABOȘ DE PORC
- GUȘĂ DE PORC FIERT CU USTUROI ȘI PAPRIK
- SLĂNINĂ AFUMATĂ
- SALAM DE CASĂ DIN CARNE DE PORC
- CÂRNAȚI ȘI CARNE ÎN UNTURĂ LA BORCAN
- PASTĂ DE MICI
- COSTIȚĂ AFUMATĂ
- CÂRNAȚI SUBȚIRI OAIE-PORC
- CÂRNAȚI BRATWURST”, explică cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Dănuț Lihat a explicat că acest lucru îl bucură, dar că tinde spre mai mult.
„Produsele au prins la public. Și mă bucură enorm că aceste produse au fost atestate. Bineînțeles, ca tot omul care nu se mulțumește cu puțin, și eu vreau mai mult. Cu toții vrem să evoluăm. Am în plan câteva produse noi care sper, de asemenea, să fie apreciate și apoi recunoscute”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Dănuț Lihat.
Aceste produse pot fi găsite atât în piața locală din Bistrița si Ruștior, cât si la „Băcania Cuptoru lu’ Buna”.
Mai multe informații despre modalitatea de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” se găsesc accesând: www.produsmontan.ro sau http://azm.gov.ro/produs-montan/.