0.3 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO: Dana Maria Rânziș, tânăra care s-a ambiționat să crească căpșuni la munte, în Piatra Fântânele

Gustul unic al căpșunilor crescuți de bunica sa în curtea casei din Piatra Fântânele a ambiționat-o pe bistrițeanca Dana Maria Rânziș să ducă tradiția mai departe, după ani și ani.

Dana Maria Rânziș și-a petrecut copilăria la bunici, în localitatea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța. Aici, în grădina casei, bunica sa cultiva cei mai aromați și dulci căpșuni, care mai apoi erau transformați în cea mai bună dulceață. Fiind ajutorul de nădejde al bunicii sale, tânăra a învățat, pas cu pas, toate secretele.

Anii au trecut, m-am căsătorit și am plecat împreună cu soțul meu în Spania, unde am locuit timp de 10 ani.

Am lucrat în agricultură la cultivarea mai multor legume precum roșii, castraveți, salată, fasole, cât și la sortarea și împachetarea lor în depozit.

În fiecare vară reveneam acasă și ne doream să nu ne mai întoarcem în Spania. Până când ne-am făcut curaj și am zis că trebuie să încercăm ceva la noi acasă.

Aveam terenul și căsuța de la bunici și am decis să ne apucăm de cultivat căpșuni, cu gândul la căpșunii gustoși și zemoși pe care îi cultiva bunica. Apoi ne-am gândit să facem o dulceață cum doar ea știa să facă. Și așa a început totul. Apoi am început să diversificăm, cu zmeură, coacăze și toate restul„, ne-a povestit Dana Maria Rânziș.

Cei doi tineri au amenajat și un spațiu autorizat sanitar-veterinar, în casa bunicii. Aici comercializează fructe proaspete și prepară, sub numele de Gridama Fruct Montan, o gamă variată de conserve, pentru toate gusturile. E vorba despre dulcețuri, gemuri, marmeladă, siropuri de fructe, de muguri și conuri de brad, de mentă, de trandafiri, zacuscă cu hribi, cu vinete, cu ghebe sau cu fasole.

O mare parte din fructe le cultivăm noi – căpșuni, zmeură, mure, coacăze negre. La fel și trandafirii. Legumele pentru zacuscă le achiziționăm din piață deoarece la noi la munte nu cresc ardei, vinete etc.„, a mai completat aceasta.

Dana Maria Rânziș spune că zacusca cu hribi și siropul de muguri și conuri de brad sunt cele mai căutate produse pe care le prepară.

Eu personal iubesc dulceața de zmeură, îmi aduce aminte de copilărie, când o pregătea bunica, cu acea aromă de nedescris… Cât despre recolta de căpșuni, anul acesta au fost puțini, dar foarte buni. Cultura trebuie reînnoită la primăvară”, ne-a mai explicat tânăra.

Bunătățile din Pasul Tihuța pot fi găsite în fiecare sâmbătă, la târgul cu produse locale, în Piața Mică. Sunt de găsit și în mai multe magazine din Bistrița, Năsăud sau Beclean, dar și la câteva băcănii din București.

Totodată, conservele pregătite de Dana Maria Rânziș sunt la mare căutare și peste hotare, în țări precum Spania, Belgia și Italia.

Pe viitor ne dorim să creștem puțin producția de conserve fiindcă cererea este tot mai mare. Acest lucru nu va afecta însă calitatea produselor, care se bucură de multă atenție din partea noastră„, a conchis tânăra.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...