Conform unei legi adoptate de Parlament, școlile trebuie să pună la dispoziție tuturor copiilor și tinerilor terenurile de sport din incinta lor după ore și în vacanțe. Școlile au termen de 120 de zile pentru a modifica regulamentele interne și să stabilească orarele.
Conform datelor oficiale, școlile au termen de patru luni pentru a modifica regulamentele interne de funcționare și să includă noile schimbări de legislație.
Accesul va fi permis pe terenuri și în curți după orar, dar și în timpul vacanțelor. Școlile trebuie să afișeze orarul în exterior și pe pagina oficială de internet.
“Bazele și instalațiile sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanele fizice sau juridice interesate, cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora, potrivit noii legi”.
După alineatul (9′) se introduc două noi alineate cu următorul cuprins: “02) în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit, la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor, tuturor copiilor, așa cum sunt definiți în Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, precum tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, pană la terminarea acestora. (93) Verificarea Îndeplinirii prevederilor alin. (92) cade în sarcina autorităților publice locale, având în vedere prevederile art.112 alin. (2) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.
Conform EduPedu.ro, inițiatorii legii susțin că România se situează pe un loc fruntaș la sedentarism în rândul tinerilor, la nivel european. Pandemia a „ajutat” situația în care se află acum tinerii care nu au unde să facă sport și mișcare.
„România se situează, din păcate, între ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Statisticile publicate de Eurostat în 2019 indică o situație îngrijorătoare, care ne arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sporturile practicate la toate vârstele. Doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași eurobarometru, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport.
„În rândul adolescenților, nivelurile activității fizice sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată. Această situație a fost agravată de ultimii doi ani de pandemie de COVID-19, în care lipsa activității fizice și a relaționării socio-afective au generat efecte negative asupra dezvoltării și stării de bine a copiilor prin inactivitate și sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului și alimentației, ce conduce la creșterea în greutate, probleme cu vederea, musculatura”, susțin parlamentarii.