După Beclean a venit rândul orașului Năsăud să își facă centură ocolitoare. Aceasta se va întinde pe 4,7 kilometri și va avea două viaducte. Va implica, de asemenea, și demolarea a două case.
Primăria Năsăud a solicitat acordul de mediu la Agenția pentru Protecția Mediului pentru centura ocolitoare a orașului. Potrivit memoriului depus la instituție, centura se va întinde pe 4,7 kilometri și va avea două viaducte.
„Infrastructura rutieră a orașului Năsăud nu ține pasul cu intensificarea traficului, în ultima perioadă numărul mașinilor a crescut semnificativ. Efectele creșterii traficului au devenit vizibile pe arterele principale și de transit, prin degradările acentuate și progresive în complexul rutier, fapt ce duce la: reducerea vitezei de circulație ce duce la creșterea consumului de carburanți, implicit a cantității de gaze de eșapament emise, a zgomotului și a uzurii pieselor; producerea unui discomfort utilizatorilor și locuitorilor orașului Năsăud, la data de 1 ianuarie 2018, populația orașului număra 11.591 de persoane; creșterea cheltuielilor de întreținere a drumurilor”, se justifică investiția.
Proiectul prevede realizarea unui drum cu o lungimede 4,7 kilometri, între drumurile naționale DN17C și DN17D, pe terasa inferioară a râului Someșul Mare.
„Traseul variantei de ocolire se desprinde din DN17C prin intermediul unei intersecții giratorii, care este la km 0+000 al variantei. Trecerea de la drumul național la partea superioară a dealului Lușca se va realiza prin intermediul terasamentelor prevăzute cu ziduri de sprijin. Supratraversarea zonei Lușca se va realiza prin intermediului unui pod de tip viaduct, având lungimeade 681 de metri. În continuarea podului, traseul se desfășoară pe zona de luncă a râului Someșul Mare, până la poziția kilometrică 4+326,62 unde traversează râul, pe un pod tip viaduct cu lungimea de 281 de metri. Punctul final îl reprezintă amenajarea intersecției cu DN 17D, prin intermediul unei intersecții giratorii”, se mai arată în memoriu.
Valoarea proiectului este estimată la 158,9 milioane de lei, fără TVA. Lucrările ar urma să se întindă pe 32 de luni, cu întrerupere pe timpul iernii, întrucât accesul la amplasamentul lucrării este dificil.
Proiectul presupune și demolarea unei șuri vechi în stare avansată de degradare și a două case, construite după anul 2000.