Dr. Marcel Mustea, medic primar urolog, specializat în andrologie și fertilitate masculină, a vorbit în emisiunea Medicină pe limba ta, despre tehnici de reproducere umană asistată. „În Ardeal, prima operație microchirurgicală de corectare a varicocelului realizată cu microscopul s-a făcut la Bistrița. Abia apoi s-a realizat și la Cluj…”
Andrologia este specializarea medicinii care studiază sănătatea bărbatului din toate punctele de vedere. Foarte mulți andrologi sunt endocrinologi la bază, în alte țări străine, pentru că vorbim aici de glandele endocrine cum sunt și testicolele sau hipofiza. În Polonia sunt foarte mulți andrologi care sunt ginecologi la bază care lucrează în centre de fertilitate.
Andrologia are patru mari capitole: funcția sexuală a bărbatului, funcția reproductivă, patologia bărbaților care îmbătrânesc (așa numita andropauză) și contracepția masculină (vasectomiile).
Dr. Marcel Mustea a vorbit, între altele, și despre infertilitatea masculină.
„Statistic vorbind, la nivel global, în primul an de conviețuire cam 15% dintre cupluri nu pot avea copii. Dintre aceștia, cam jumătate reușesc să aibă copii în următorul an. Dar rămân în continuare aproximativ 7% din cupluri care în continuare nu reușesc.
Discutăm aici despre infertilitatea în cuplu. Pentru că în cuplu se fac copiii.
Nu este infertilă doar femeia, ci și bărbații.
Nu este nimeni de vină pentru că moștenește un bagaj genetic care nu îi permite să aibă copii. Sau a trecut prin niște afecțiuni și boli care nu îi mai permit la un moment dat. Nu trebuie pronunțat cuvântul vină într-un asemenea context.
Rolul nostru, al celor care lucrează în domeniul fertilității, este să identificăm problemele lor. Eu mă ocup de infertilitatea masculină, alți colegi se ocupă de infertilitatea feminină. Toți încercăm, fieare pe partea lui, să creștem șansele unui cuplu să aibă copii.
Uneori apelăm la anumite tehnici de reproducere umană asistată. Poate fi vorba aici de inseminare, fetilizare in vitro simplă sau cu injecție intracitoplasmatică.
Sunt tehnici avansate care ajută cuplurile să aibă copii pe cale artificială”, a mai explicat dr. Marcel Mustea.
Specialistul a vorbit și despre spermogramă – testul fertilității care evaluează anumite caracteristicile spermei și spermatozoizilor. Testul indică numărul și calitatea spermatozoizilor, precum și capacitatea acestora de a fecunda. Este primul și cel mai ieftin pas care trebuie făcut înaintea altor analize complicate recomandate femeii – a sfătuit dr. Marcel Mustea.
O analiză mai atentă ne dezvăluie și dacă ADN-ul este deteriorat. „De vreo cinci ani de zile există și analize care dezvăluie câți spermatozoizi au ADN-ul fragmentat. Pentru că în această situație aceștia nu pot fertiliza un ovocit, sau și dacă o fac, există riscul de peirdere a sarcinii. Cu un test de fragmentarea ADN-ului spermatic putem vedea în ce procent spermatozoizii unui bărbat sunt fragmentați. Sunt cauze corectabile și altele care nu se pot corecta”, a completat dr. Marcel Mustea.
Care sunt cauzele care provoacă infertilitate ?
Cel mai frecvent apare varicocelul – o malformație a venelor de la testicol. 35 – 40 % dintre cauze se datorează acestei malformații. „Din fericire, este tratabilă chirurgical. Este o operație clasică, care se poate realiza cu microscopul.
În Ardeal, prima operație microchirurgicală de corectare a varicocelului realizată cu microscopul s-a făcut la Bistrița! Abia apoi s-a realizat și la Cluj.
Între cauzele care contribuie la apariția infertilității se regăsesc și fumatul, sedentarismul sau toxine (droguri, mâncare fast food), expunerea la anumite radiații.
Pe doctorul Marcel Mustea îl găsiți marți, joi și vineri dimineața la Clinica Sanovil, dar și la Cluj, la Centrul de Fertilitate VenusMed.
Alte detalii interesante pe această temă puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: