1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Cum sunt îmbunătățite abilitățile cognitive prin joc

Abilitățile cognitive sunt o parte esențială a organismului uman și a vieții de zi cu zi. Acestea sunt utilizate în mod inconștient în scopul de îmbunătățirii calității vieții, și mai presupus de asta, pentru a supraviețui.

Există multiple modalități prin care aceste abilități pot fi dezvoltate, una dintre ele fiind reprezentată de joc. În acest caz, jocul poate fi unul clasic precum șahul, sau poate fi unul mai modern precum jocurile de logică sau sloturi ca la aparate gratis.

Cum pot fi dezvoltate abilitățile cognitive

Toată lumea se naște cu acest set de abilități. Unii oameni le dezvoltă mai puțin, iar alții ai mult. Parenting-ul este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani și datorită acestuia, părinții încearcă să le dezvolte abilitățile copiilor încă de mici, prin intermediul jocurilor specifice vârstei lor, cum sunt cele de asociere.

Însă, acestea pot fi dezvoltate chiar și al vârsta maturității, însă puțin metode diferite. Unele din aceste metode sunt reprezentate de exerciții mentale, altele de jocuri de diferită natură. Jocurile, vorbind în cazul adulților, pot fi de orice fel. Jocurile care implică o activitate intensă la nivel mental contribuie mai mult la dezvoltarea abilităților cognitive. Însă și jocurile moderne, precum cele de strategie, de tip „escape room”, sau chiar jocurile de tip slot de la cazinouri, pot contribui la dezvoltarea lor.

Ce abilități cognitive sunt îmbunătățite prin joc la adulți?

O parte din abilitățile cognitive sunt stimulate și dezvoltate prin intermediul jocurilor.

1. Atenția

Este una din cele mai importante abilități cognitive. Prin implicarea în joc, aceasta este implicată, uneori chiar la un nivel intens. În momentul în care un jucător se implică într-un joc, are intenția de a fi atent la mai multe aspecte în același timp, motiv pentru care i se dezvoltă atenția la detalii și cea distributivă.

2. Memoria

Jocurile implică și dezvoltarea memoriei. Uneori e necesar ca jucătorul să memoreze anumite trasee de joc sau combinații de obiecte care îi pot aduce premii. Dezvoltarea memoriei e unul din exercițiile necesare pentru creier.

3. Motivația

Chiar dacă nu e vizibil, jocurile dezvoltă motivația. Începerea unui joc dezvoltă motivația de a-l termina și de a câștiga anumite premii.

4. Flexibilitatea cognitivă

Jocurile presupun și dezvoltarea abilității de adaptare la situații noi, remodelarea obiectivelor și redefinirea planurilor viitoare. De exemplu, apariția unui obstacol nou duce la regândirea strategiei  de joc.

5. Anticiparea

Jocurile participă la dezvoltarea abilității de anticipare. Un pas într-un nou episod al poveștii jocului, te determină să anticipezi sau măcar să încerci să anticipezi ceea ce va urma.

Importanța abilităților cognitive

Cogniția este o funcție vitală în viața oamenilor, deoarece contribuie la supraviețuire. Utilizarea acestor abilități duce la îmbunătățirea nivelului traiului. Dezvoltarea abilităților pe plan cognitiv este considerată a fi un bun exercițiu pentru menținerea sănătății creierului uman.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...