Din cele aproape 300 de unități de învățământ din Bistrița-Năsăud, doar 26 au asigurată paza prin personal nedidactic / didactic auxiliar.
Potrivit profesorului Cristian Mircea Nicula, inspectorul general al ISJ BN, „există 55 paznici și 22 supraveghetori de noapte. Activitatea acestora se realizează cu respectarea regulamentelor stabilite de către unitățile de învățământ”.
În Bistrița-Năsăud există 293 de școli primare, școli gimnaziale, colegii / licee și școli profesionale. Acestora li se adaugă 122 de grădinițe și creșe, dar și 7 unități de învățământ special.
Povestea unui copil din ciclul primar – elev la Școala „Nicolae Titulescu” din București – abuzat în 2022 și 2023 de colegii săi – a scandalizat opinia publică din România. S-a pus problema personalului de pază care există sau nu există în școli. Detalii despre acest incident puteți citi AICI și AICI.
Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare din întreaga țară o nouă directivă. Până în 31 martie, toți directorii de școli vor face cursuri cu inspectorii și consilierii școlari, pentru a ști cum să aplice procedura în cazuri de violență.
În ceea ce privește siguranța copiilor în școlile din Bistrița, reamintim că un copil de 6 ani a plecat ieri din curtea Școlii Gimnaziale Nr 1, fiind găsit în apropierea magazinului Dedeman, speriat și cu lacrimi în ochi. Despre acest subiect puteți reciti mai jos:
Cum se apără Școala Generală nr. 1 după incidentul grav de ieri, când un copil a dispărut din curte:
GRAV: Un băiețel de 6 ani a dispărut de la școală și a fost găsit speriat, pe Centura Bistriței
Inspectorul școlar genral prof. Cristian Nicula a admis că la nivelul ISJ BN au fost depuse sesizări din partea părinților.
„Acestea se referă la neînțelegerile dintre elevi, elevi și cadre didactice, comportament inadecvat al elevilor sau al cadrelor didactice.
Sesizările au fost soluționate în termene legale. Din fericire, la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu au fost înregistrate cazuri grave de violență în unitățile de învățământ”, a precizat inspectorul școlar general prof. Cristian Mircea Nicula pentru Bistrițeanul.ro.
Șeful ISJ BN s-a referit și la recomandările Ministerului Educației de a implementa o serie de măsuri pentru a crește gradul de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar și de a preveni / îmbunătăți managementul interinstituțional al situațiilor de violență din mediul școlar.
Aceste măsuri se află în curs de implementare și la nivelul județului.
„Încă de la începutul anului școlar, în ședințele cu directorii s-au făcut informări cu privire la prevenirea și combaterea violenței în unitățile de învățământ. Se vor organiza sesiuni de formare cu sprijunul CJRAE BN și DGASPC, conform calendarului.
Avem în vedere și organizarea unor sesiuni de formare față în față cu toți directorii unităților de învățământ pe tematica aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor / preșcolarilor/elevilor și personalului școlii.
A fost constituită Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, în toate unitățile de învățământ din județ. Activitatea comisiei este monitorizată în cadrul inspecțiilor tematice/ generale.
Au fost realizate întâlniri cu directorii/ coordonatorii de programe și proiecte educative la care au participat reprezentanții IPJ BN, CPECA BN, Agenția Națională Împotriva Traficului de personae Cluj-Napoca, ISU BN.
S-au făcut recomandări cu privire la modul în care unitățile școlare trebuie să implementeze măsurile de siguranță școlară. Totodată, în colaborare cu IPJ BN a fost elaborat Planul de măsuri în vederea implementării „Campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar din BN – Tu știi ce consecințe vor avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, a mai explicat prof. Cristian Nicula.
Unitățile de învățământ preuniversitar trebuie să afișeze la avizierul școlii și în alte locuri vizibile din școală, dar și să prezinte la clasă materialele vizuale de informare disponibile AICI.
„În cadrul inspecțiilor generale au fost verificate registrele de incidență / funcționalitatea comisiilor de la nivelul școlilor. În acest sens, s-a ținut în permanent legătura cu IPJ BN, IJJ BN, ISU BN, DGASPC BN, CJRAE BN și primăriile din județ. Se verifică periodic și numărul cazurilor de violență înregistrate de unitățile de învățământ în registrul special.
Până la finalul lunii martie, se va verifica inclusiv modul în care unitățile de învățământ aplică procedura aprobată prin OME 6235/06.09.2023 în gestionarea cazurilor de violență.
Față de măsurile și recomandările transmise de Ministerul Educației, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au mai fost derulate activități specifice educative. Acestea au vizat responsabilizarea elevilor, în scopul creșterii gradului de siguranță școlară conform Scrisorii metodice înaintate diriginților și coordonatorilor de proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare”, a mai precizat Cristian Nicula.
Foto @ Arhivă
S-a impamantenit ca Politia si Jandarmeria, sa pazeasca scolile… si padurile… si parcurile… si locurile publice de orice fel… si… si… si … Nimeni nu vrea sa accepte si sa se conformeze dupa ceea ce este stipulat in Legea nr. 333/2003 a pazei bunurilor , unde TOATA LUMEA , DE ORICE FEL… ESTE OBLIGATA SA-SI PAZEASCA PERSONAL BUNURILE … cu personal astfel angajat, ori cu societati private de paza si aparare si care bine-nteles ca sunt contracost, pentruca nimic nu este gratis in lumea asta si nimeni nu desfasoara ” servicii ” neplatite . Nu au decat, in ” planurile anuale de venituri si cheltuieli „, sa cuprinda si aceste ” servicii ” si sa nu mai astepte ca ele sa fie efectuate de catre autoritatile de forta publica . Cine nu a inteles cu ce se ocupa politia si jandarmeria, poate citi legile specifice de organizare si functionare si va vedea atributiunile acestora , care in sinteza, sunt de cooperare , sprijin si indrumare doar … al acestui ” sistem de paza ” …