-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cum se transformă o rută uitată de lume într-o atracție turistică, cu ajutorul voluntarilor. Unde a ajuns Mocănița Transilvaniei în 2019

O rută foarte folosită și cunoscută acum un secol a fost timid reînviată și se fac pași importanți pentru transformarea sa în atracție turistică. Este vorba despre Mocănița Transilvaniei, care este transformată cu ajutorul unor voluntari.

Ruta numită acum Mocănița Transilvaniei a fost începută în 1914 și deschisă un an mai târziu. Era folosită în perioada austro-ungară pentru a transporta persoane și marfă la Târgu Mureș. În cel De-al Doilea Război Mondial, ruta este folosită de maghiari pentru a lega Târgu Mureș de Budapesta și a transporta armament în zonă.

Această cale ferată îngustă a funcționat până în 1995, contribuind la rezistența sa în timp navetiștii din zonă, în Lechința funcționând două fabrici de zahăr. De câțiva ani, o mână de voluntari se încăpățânează nu doar să reînvie această rută, ci și să o transforme într-o atracție turistică.

În 2019, asociația clădită în jurul Mocăniței Transilvaniei a reușit să construiască un depou pentru drezină, după ce peste 70 de persoane au făcut donații în acest sens.

A fost organizat un eveniment dedicat vinului, care a adunat 7 crame din Podgoria Lechința, s-au făcut lucrări de întreținere și reabilitare, precum și defrișare a arbuștilor.

„Un pas important pentru întocmirea documentației cadastrale a fost aducerea de la Budapesta a planurilor inițiale de construcție a liniei, gărilor și elementelor de artă, multumită colegului Șandor Virag. Am asistat la lichidarea depoului de locomotive din Târgu Mureș, când locomotiva 764.053 de la Teaca a fost la un pas de a fi dusă și expusă în fața gării din oraș. Prin suportul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și colaborarea Regionalei CFR Brașov s-a reușit păstrarea acesteia la Teaca. Participarea în proiectul național Create Athon prin care asociația noastră a beneficiat de servicii de creație, marketing și strategie digitală din partea unor oameni grozavi”, mai notează asociația pe pagina de Facebook.

Ce a însemnat asta în cifre? Peste 50 de voluntari, care și-au dedicat 2.500 de ore din timpul lor mocăniței, 75 de donații care însumează 14.000 de lei și sponsorizări în valoare de 10.000 de lei.

Foto: Mocănița Transilvaniei

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...