Numărul cazurilor de COVID 19, raportate de la o zi la alta, îngrijorează autoritățile. S-a vehiculat ideea că unele cifre raportate ar cuprinde și retestările celor deja depistați pozitiv. Directorul DSP BN explică modalitatea în care se fac raportările din teritoriu către INSP:
Cazurile de COVID 19, raportate de la o zi la alta, cresc îngrijorător. Se vorbește de amânarea altor măsuri de relaxare și poate chiar reintrarea în starea de urgență.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că până ieri, la nivel național s-ar fi făcut 900.000 de teste, fiind testate, 476.000 de persone. Dintre acestea, 30.789 au fost depistate pozitiv. Asta ar însemna 0,16 la sută din populația României.
În cadrul aceleași declarații, Tătaru ar fi spus și că raportarea cazurilor, de la o zi la alta, ar cuprinde și numărul de teste făcute pacienților DEJA depistați pozitiv.
Informația a fost furnizată prin intermediul trusturilor media de AICI și AICI.
Redacția Bistrițeanul.ro a luat legătura cu șefa DSP BN pentru a lămuri situația.
„Nu se pot face greșeli la raportare. De ce? Pentru că, de exemplu, la noi, eu iau, la final de zile, toate cazurile noi pozitive raportate de la laboratorul nostru, al spitalului și de la clinicile private. Intru pe o platformă administrată de cei de la STS, și transmit informația către Institutul Național de Sănătate Publică, prin baza de date a evidenței populației. Cu CNP-ul persoanei. Și automat, când introduci CNP-ul, îți apare dacă a mai fost introdus în baza de date. De exemplu, am avut un bistrițean care a fost depistat pozitiv în județul Suceava. A fost raportat la nivelul județului Suceava. Apoi a fost transferat la noi la Bistrița, la spital. Când eu am vrut să îl introduc în sistem, mi-a arătat pe bază de CNP că el e deja raportat ca și caz pozitiv. Așa că doar am schimbat unitatea medicală la care e internat. Deci nu ai cum să raportezi de două ori pe același număr de CNP. Că și când refaci testul, pentru a vedea dacă e vindecat, intri pe fișa lui care deja există în sistem și completezi. NU mai introduci încă o dată toată informația” a explicat dr. Anca Andrițoiu.
În ceeace privește asimptomaticii, de obicei aceștia refuză internarea în spital. Dar apoi solicită internarea când le apar primele simptome. Despre acest lucru puteți reciti aici: