0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Cum salvează fondurile europene ceea ce dă de gard Guvernul. Masa caldă în școală – eșec la Tiha, succes la Rodna

Elevii din Tiha Bârgăului sunt incluși în programul guvernamental „masa caldă în școli” de doi ani. În tot acest timp, elevii au primit o masă caldă, adunat, doar vreo 3 luni, din cauza metodologiei întârziate, a alocărilor și licitațiilor. Același proiect, derulat prin fonduri europene, funcționează de minune în Rodna.

Ministerul Educației derulează de trei ani de zile o program pilot, care își propune să le asigure elevilor din 50 de școli și grădinițe din țară o masă caldă zilnic. Singura școală din județul nostru inclusă în acest proiect este cea din Tiha Bârgăului.

Deși zilnic, 366 de elevi ar trebui să primească la prânz un sandviș și un fruct. Acest lucru se întâmplă cel mult o lună pe an, din cauza birocrației și a procedurilor întârziate.

Așa se face că deși sunt incluși în program de doi ani, elevii trebuie să se mulțumească cu laptele, cornul și un măr, completate de cele mai multe ori de pachete puse de părinți de acasă.

 „Programul a început în urmă cu trei ani, noi am beneficiat în perioada 2017-2018 și 2018-2019, dar din păcate din cauza normelor metodologice și a procedurilor programul începe spre sfârșitul anului școlar. Cel puțin așa a fost în anii trecuți. Astfel, în primul an am beneficiat de o masă caldă din 30 mai până în 15 iunie, aproape trei săptămâni. Doar anul trecut a mers mai repede și am intrat mai repede, din 27 aprilie până la sfârșitul anului școlar”, explică Monica Artene, directoarea școlii din Tiha Bârgăului.

La un calcul simplu constatăm că elevii au primit o masă caldă mai puțin de 3 luni de la începutul derulării proiectului. De organizarea licitației pentru a găsi firma care să le ofere copiilor această masă este responsabilă Primăria Tiha Bârgăului, care an de an este legată la mâini de normele metodologice de aplicare a OUG-ului, publicate mult prea târziu, bugetele întârziate și licitațiile și ele îndelungate. Anul acesta, normele metodologice au fost publicate abia în data de 11 februarie.

La Rodna se poate, pe bani europeni

Altă școală, alți bani, același concept. La Rodna, elevii primesc o masă caldă zilnic, deși nu sunt incluși în programul-pilot al Guvernului. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul fondurilor europene.

Este vorba de două proiecte pe fonduri europene în valoare totală de 5 milioane de euro, derulate de Primăria comunei Rodna, împreună cu Liceul Teoretic „Florian Porcius”. În total, 800 de elevi primesc o masă caldă cu ajutorul fondurilor europene.

Unul are în centru ciclul gimnazial și are o valoare de un milion de euro. Cei mici primesc masa la ora 12:00, ambalată și sigilată, cu tacâmuri de unică folosință. În pachet este și un mic desert, care ia forma unui baton de ciocolată sau a unei napolitane.

Ceilalți elevi, din ciclul gimnazial și liceal urmează să primească și ei o masă caldă începând din primăvara acestui an, după finalizarea licitației. Aceștia sunt incluși în alt proiect în valoare de 4 milioane de euro, care include și alte activități extrașcolare, tabere și excursii. Ce mai mari dintre elevi vor primi masa la ora 14:00, înainte să înceapă activitățile extrașcolare.

 „Sunt proiecte pe fonduri europene, pe POCU (n.r. Programul Operațional Capital Uman). Comuna Rodna a beneficiat de o finanțare totală de cinci milioane de euro. Primul proiect care presupune o masă caldă pentru clasele I-IV are o valoare de un milion de euro, iar celălalt este unul amplu și include și alte activități, precum excursii și tabere inclusiv în străinătate”, explică primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...