Hernia inghinală reprezintă o afecțiune întâlnită destul de des, ce poate provoca un anumit grad de disconfort și durere. Este vorba despre o umflătură sub piele, care se formează în momentul în care are loc o intersectare a țesuturilor ce oferă susținere intestinelor, în partea inferioară a abdomenului, către coapsă.
În general, un astfel de diagnostic nu este grav, însă alteori pot apărea complicații cu adevărat grave, iar hernia inghinală poate constitui o urgență medicală. Este important să știi să îi recunoști simptomele, pentru a putea acționa ca atare.
Care sunt simptomele herniei inghinale?
Principalul simptom, care poate fi extrem de ușor de depistat, este, bineînțeles, prezența umflăturii în regiunea inghinală. În general, aceasta este vizibilă într-o singură parte și este proeminentă atunci când pacientul stă în picioare, dispărând atunci când acesta se întinde. Va apărea și un disconfort în regiunea cu probleme, posibil și o ușoară durere, senzații de arsură sau tensiune. Acestea se vor manifesta în special în timpul efortului fizic (de exemplu ridicarea de greutăți), dacă pacientul se apleacă sau dacă tușește.
Există și riscul de apariție a complicațiilor. Cu cât presiunea aplicată asupra țesutului crește, hernia poate și ea să se dezvolte și o parte și mai mare din intestine să fie inclusă în sacul format. Astfel, poate apărea obstrucția intestinală sau, în cazuri și mai grave, o întrerupere a fluxului sanguin către partea de intestin afectată.
Cauze și factori de risc
Cauzele herniei inghinale sunt diverse și nu pot fi întotdeauna identificate cu exactitate. Însă, există mai multe fenomene care pot determina blocarea țesutului. Putem menționa o creștere a presiunii abdominale, o slăbire a pereților abdominali, dar și mișcări bruște realizate în timpul efortului sau a anumitor tipuri de exerciții fizice, precum și în timpul tusei sau strănutului.
Mai mulți factori pot fi implicați și pot crește riscul de apariție a herniilor. Sexul este un bun exemplu, fenomenul fiind mult mai frecvent la bărbați. Și vârsta joacă un rol important, deoarece pereții abdominali devin mai slăbiți odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, hernia inghinală poate apărea și la copii, fiind vorba și despre cazuri congenitale. Alți factori de risc includ istoricul familial și personal al afecțiunii, constipația, tusea cronică sau sarcina.
Tratamentul herniei inghinale
Deși în cazul copiilor se poate încerca repoziționarea manuală a țesutului herniat, tratamentul cel mai frecvent este cel chirurgical. În general, în cazurile mai ușoare, se poate realiza o intervenție laparoscopică, care presupune realizarea unor incizii mult mai mici și are un timp de recuperare scurt. Dacă este vorba despre o situație mai gravă, se va recomanda o procedură chirurgicală clasică, mai complexă.
Se poate preveni hernia inghinală?
Herniile congenitale nu pot fi prevenite dar, în celelalte cazuri, se pot adopta câteva schimbări ale stilului de viață, pentru a preveni creșterea în greutate mult peste limitele normale sau apariția tusei cronice, specifice fumătorilor. Activitățile fizice vor trebui realizate cu grijă, iar mișcările vor trebui studiate, pentru a nu fi realizate greșit. Vorbim atât despre anumite sporturi, cât și activități de zi cu zi, precum ridicarea obiectelor grele.
Hernia inghinală nu reprezintă întotdeauna o urgență medicală, însă pot apărea complicații cu adevărat serioase. Poți găsi mai multe informații aici și poți afla cum să ai mai multă grijă de tine și să eviți fenomenele neplăcute. Nu uita să mergi la medic oricând ai de-a face cu orice fel de problemă sau observi manifestări ciudate.