-0.4 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

Centrul „Micul Prinț” Bistrița: Cum să previi dispariția copiilor cu autism de acasă

Copiii cu autism pot fugi din locurile sigure și se pot rătăci, deoarece au un sentiment de pericol mai slab decât alți copii. Se poate întâmpla și pentru că doresc pur și simplu să exploreze ceva interesant. Alții pot încerca să părăsească situații care îi fac anxioși. De asemenea, scopul poate fi evadarea din experiențele senzoriale copleșitoare, cum ar fi zgomotele puternice sau luminile puternice.

O adolescentă de 14 ani cu autism a dispărut în această dimineață, la Bistrița. Din fericire, a fost găsită în câteva ore. Despre acest subiect, puteți reciti detalii mai jos:

AȚI VĂZUT-O? Fata de 14 ani, din Bistrița, a dispărut de acasă

În acest context, Ana Dragu, coordonatorul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița ne oferă câteva sfaturi esențiale în asemenea situații:

„Copiii cu autism care se rătăcesc sunt expuși unui risc mare de a se pierde sau de a se răni. Este posibil ca unii să nu își poată comunica numele sau adresa.

Chiar și copiii verbali ar putea avea dificultăți în a comunica cu oameni noi într-o situație stresantă.

Copiii care se rătăcesc pot ajunge în locuri periculoase, cum ar fi autostrăzi sau cursuri apă.

65% dintre copiii cu Tulburări din spectrul autist care au fugit și au fost dispăruți suficient de mult timp pentru a provoca îngrijorare au fost supuși unui risc crescut de accidente rutiere.

25% au fost expuși riscului de înec (Anderson et al., 2012).

Numeroase cazuri de înec și decese din cauza accidentelor de circulație au fost raportate de către organizațiile de părinți (Lori McIlwain & Fournier, 2012).

Mai recent, un studiu epidemiologic a raportat un risc de 40 de ori mai mare de a se îneca la persoanele cu TSA, decât la persoanele tipice.

Fuga copiilor cu autism de acasă se întâmplă frecvent. Acest comportament periculos se numește „elopement” (evadare).

Evadarea este frecventă la copiii cu autism și poate reprezenta o situație traumatizantă pentru un copil și persoanele care îi îngrijesc. Este foarte important așadar să înțelegem de ce copilul fuge și cum să prevenim acest lucru.

Deși cercetătorii încă nu sunt siguri de ce se rătăcesc copiii din spectrul autist, primele cinci motivații posibile ale copilului sunt:

1. Pur și simplu le place să alerge și să exploreze (54%)

2. Se îndreaptă către un loc preferat de care se bucură, cum ar fi un parc (36%)

3. Încearcă să scape de o situație anxioasă, cum ar fi cerințele de la școală (33%)

4. Urmăresc un subiect de interes special, adică atunci când un copil este fascinat de trenuri se îndreaptă spre șinele de tren (31 %)

5. Încearcă să scape de stimuli senzoriali incomozi, cum ar fi zgomotul puternic (27%)

Cum să preveniți fuga

1. Puneți încuietori la uși și ferestre, pe care copilul dumneavoastră nu le poate debloca.

2. Instalați alarme astfel încât să fiți alertat dacă copilul dumneavoastră a deschis o ușă sau o fereastră.

3. Puneți copilul să poarte un dispozitiv care vă permite să-i urmăriți locația (ceas, telefon)

4. Învățați copiii datele de contact ale părinților. Mai ales în cazul copiilor nonverbali utilizați o brățară sau lănțișor cu datele de identificare ale părinților.

5. Utilizează dispozitive care te vor alerta dacă copilul tău a părăsit un anumit perimetru.

6. Monitorizați-vă copilul în mod frecvent.

7. Fiți mereu pregătit pentru un astfel de scenariu, astfel încât să puteți acționa rapid și cu încredere.

8. Identificați din timp oameni precum vecinii și familia care sunt de acord să vă ajute să îi căutați dacă este necesar.

9. Pregătiți materiale care să includă numele copilului, abilitățile de comunicare sau modalitățile de a-l calma dacă este supărat. Pregătiți o imagine actuală, informații de contact ale îngrijitorului și locurile în care copilul tău a fugit de obicei în trecut.

Distribuiți aceste informații persoanelor din grupul dvs. de căutare, precum și autorităților publice.

10. Dacă fuga este o problemă care apare în mod regulat pentru copilul dumneavoastră, solicitați asistență de la un psiholog sau un analist comportamental cu experiență în tratarea elopementului pentru a dezvolta un plan de tratament cuprinzător.

Unde căutăm?

Căutarea unui copil cu autism dispărut începe de la locurile lui preferate (persoane preferate, parc, magazine, etc). Apoi, copilul trebuie căutat pe lângă cursurile de apă – ei fiind în mod deosebit atrași de apă, șosele, căi ferate, locuri aglomerate.

Dacă aveți grijă de un copil care evadează, păstrați un jurnal pentru a înregistra cazurile de fugă, inclusiv de ce ar fi putut fugi sau spre ce a fugit.

Identificarea factorilor declanșatori comuni vă poate ajuta să fiți mai pregătiți pentru a preveni fuga.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.