Din 2014 până în septembrie 2021, proiectele finanțate din fonduri europene au devenit din ce în ce mai populare în rândul persoanelor din Bistrița-Năsăud și celor din țară. Topul este condus de Ilfov (cele mai multe), Iaşi, Constanţa, Cluj, Dolj și Bacău, conform Agerpres.
UE oferă finanţare pentru proiectele europene sub mai multe forme, conform aceleiași surse citate: granturi, finanţate parţial de UE şi parţial din alte surse şi, de obicei, sunt acordate în urma unor anunţuri publice cunoscute sub denumirea de cereri de propuneri; subvenţii gestionate de autorităţile naţionale şi regionale; împrumuturi, garanţii şi participare la capital, ca forme de sprijin financiar pentru acţiuni legate de politicile şi programele UE.
Județul Bistrița-Năsăud se clasează pe cel de-al treisprezecelea loc în clasamentul național cu privire la atragerea banilor de la UE. Au fost semnate 163 contracte în valoare de 3.247.616.357 lei, dintre care 115 pe programul POR şi 16 pe programul POC.
Gestiunea partajată este cel mai utilizat tip de finanţare. Este un sistem gestionat în parteneriat cu autorităţile naţionale şi regionale, reprezentând aproximativ 80% din bugetul UE.
5 fonduri principale, sub egida fondurilor structurale de investiţii europene:
- Fondul european de dezvoltare regională: dezvoltare regională şi urbană;
- Fondul social european: incluziune socială şi bună guvernanţă;
- Fondul de coeziune: convergenţa economică a regiunilor mai puţin dezvoltate;
- Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală;
- Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime;