Există în România o varietate de sortimente de vinuri pe care le poți savura cu diverse ocazii, dar știi cum identifici un vin bun?
Românii au o pasiune pentru vinuri, care pot fi consumate și la un eveniment special la care te poți delecta și cu alte licori, cum ar fi limoncello sau șampanie cu pișcoturi, dar și când te vezi cu prietenii sau iei cina cu familia.
Din păcate, statisticile referitoare la cantitățile de vin care este contrafăcut sunt îngrijorătoare, așa că este esențial să știi la ce să fii atent când vrei să cumperi un vin care să nu îți afecteze sănătatea.
Cum le clasificăm?
Vinurile se clasifică după mai multe criterii:
- În funcție de soiul strugurilor din care se obțin: roșii, albe sau rose
- În funcție de cantitata de zahăr pe care o conțin strugurii, și nu de zahărul adăugat: seci, demiseci, dulci și demidulci
- În funcție de modul în care a fost controlată originea: DOC – vin cu origine controlată, DOCC – origine controlată cu trepte de calitate, DOCC-CIB – vinuri DOC culese la înnobilarea boabelor, DOCC-CT – vinuri DOC culese târziu, DOCC-CMD – vinuri DOC culese la maturitate deplină
Care sunt aspectele la care ne uităm?
- Sticla
Exclude din start de pe lista ta vinurile care sunt ambalate în cutii sau în plastic. Pe acesta îl poți folosi, eventual, la gătit, dar nu atunci când vrei să bei un vin bun. Pentru că aceste materiale îi alterează gustul. Alege mereu vinul pe care îl găsești îmbuteliat în sticlă.
- Eticheta
Acordă-ți întotdeauna timp pentru a citi informațiile trecute pe eticheta sticlei de vin pe care urmează să o cumperi. Vinurile bune au neapărat specificate următoarele: anul recoltării, numele producătorului, soiul de struguri din care este obținut vinul.
De asemenea, caută și informația pomenită mai sus, care se referă la modul în care a fost controlată originea vinului. Tot aici, verifică și cantitatea de zahăr pe care o conține vinul și care nu trebuie să depășească: 45 g/l în cazul vinului demidulce, 18g/l în cazul vinului demisec și 4g/l dacă ne dorim un vin sec.
Să nu te sperii dacă vei găsi specificat pe etichetă că vinul conține dioxid de sulf deoarece aproape toate vinurile îl au în compoziție, acesta fiind un conservant folosit pentru a preveni apariția ciupercilor. Evită, în schimb, acidul salicilic.
- Dopul
Cele mai bune vinuri au un dop de plută, însă există și excepții. Dopul care se înșurubează nu este în toate cazurile un indicator al vinurilor proaste, ci ne poate spune că vinul este tânăr și trebuie consumat rapid. Vinurile vechi, în schimb, au nevoie neapărat de un dop de plută care să le păstreze aromele și gusturile rafinate cât mai mult timp.
După ce îl alegi, există câteva metode foarte simple de a-i testa calitatea.
-
Cu ajutorul apei
Toarnă apă într-un pahar, apoi adaugă o lingură de vinul peste. Dacă se va forma un strat vizibil în partea de sus a paharului în care ai pus apă, atunci, ai ales un vin bun. Dacă lichidul se va uniformiza, din păcate este contrafăcut și te sfătuim să nu îl consumi.
-
Cu ajutorul glicerinei
Dacă nu ești sigur de rezultatele testului descris mai sus, poți încerca o altă variantă. Cumpără glicerină de la farmacie și adaugă cinci sau șase picături într-un pahar în care ai turnat anterior vin.
Vinul este de calitate dacă glicerina nu își schimbă culoarea și se depune pe fundul recipientului. Iar dacă își schimbă culoarea și devine roșie sau galbenă, vinul este de o calitate îndoielnică.
-
Cu ajutorul bicarbonatului de sodiu
Sigur găsești prin bucătărie niște bicarbonat de sodiu. Ce ai de făcut? Adaugă 50 de ml de vin într-un pahar, pune peste o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și vezi ce se întâmplă. Dacă nu se întâmplă nimic, nu ai ales un vin bun, dacă devine verde-albastru, atunci ai ales un vin natural.
Ai grijă la etichetă și testează calitatea vinului!