Surse judiciare au confirmat faptul că angajatele de la Urbanism operau exact în modul descris de jurnaliștii Bistriteanul.ro. Scoteau la înaintare, în funcție de interes, PUG-ul potrivit. Unul îți permitea să te înalți mai mult și să faci mai mulți bani, iar altul mai puțini.
Tot ce a dezvăluit Bistrițeanul.ro pe parcursul anului trecut și a anului în curs pare să se confirme. Surse judiciare au descris pentru Bistrițeanul.ro modul de operare al angajatelor de la Urbanism.
Astfel, erau scoase la înaintare PUG-urile, cel din arhivă și cel oficial și real, în funcție de interese. PUG-ul din arhivă, care nu era cel votat de consilierii locali în 2013, avea nițel mai multe restricții cu privire la înălțime.
Dacă potrivit PUG-ului real, votat și de consilierii locali, un dezvoltator putea construi într-o anumită zonă blocuri cu 8 etaje., potrivit PUG-ului din arhivă putea doar 2-3. În funcție de „prietenia” funcționarilor cu dezvoltatorii respectivi erau puse pe masă PUG-urile potrivite.
Invocând PUG-ul care nu era în vigoare și nu era legal, funcționarele din Primăria Bistrița au cauzat importante prejudicii nu doar constructorilor, ci și primăriei. Această jonglerie cu PUG-urile le-a adus funcționarelor și acuzația de „fals intelectual” și „fals în înscrisuri oficiale”.
Existența unui PUG care nu era în vigoare la Arhivă este confirmată chiar și de raportul de audit intern pe această temă:
„Datorită faptului că pe perioada elaborării PUG-ului au existat mai multe variante de lucru intermediare prezentate și analizate la Primăria Bistrița în diferite comisii, există riscul ca documentația pe suport de hârtie, predată și aflată la Arhivă să fie o variantă de lucru premergătoare variantei finale a PUG.”, se arăta în concluziile auditului intern, publicate în exclusivitate de Bistrițeanul.ro în martie.
Arhitectul care și-a pus mâna în cap când a ajuns la Primărie
Această situație este confirmată și de un arhitect mureșean. Răzvan Șipoș a fost desemnat de instanță să întocmească o expertiză judiciară. Aceasta a fost cerută într-un dosar aflat pe rolul instanțelor. O firmă din Bistrița cerea în instanță anularea obiecțiilor de legalitate ale secretarului Floare Gaftone. Secretarul municipiulu refuzase să elibereze o autorizație de construire.
„Planșa de reglementări, care cuprind tot UAT Bistrița și este folosită pentru emiterea CU (n.r. certificatelor de urbanism) diferă de planșa arhivată, nu este o copie identică”, concluzionează arhitectul. Detalii puteți citi AICI.
Inclusiv secretarul municipiului Floare Gaftone recunoștea în ședința de Consiliu Local din ianuarie că există două PUG-uri. Cu toate acestea, surse Bistrițeanul.ro spun că plângerile penale n-au fost făcute de vreun reprezentant al Primăriei Bistrița.
Vă reamintim faptul că Planul Urbanistic General este documentul cu caracter de „lege” după care se construiește în oraș. Acesta se reface o dată la câțiva ani, fie se prelungește. PUG-ul Bistriței a fost refăcut și aprobat în Consiliul Local în 2013 și prelungit într-o ședință de Consiliu Local din 2016.
„Șmenuri” și jonglerii cu PUG-ul și cu certificatele de urbanism se fac din 2006, după cum au dezvăluit chiar procurorii. Adică deși în această perioadă s-a refăcut PUG-ul și prelungit chiar, jocurile nu au încetat, ci s-au adaptat în funcție de interese.
Mai puteți citi:
FOTO/VIDEO: Percheziții, la Primăria Bistrița…! Sunt vizate PUG-urile paralele