Dermatologii vorbesc despre mai multe tipuri de fotoprotecție solară. Cea mai des întâlnită metodă: protecția chimică. E vorba de creme, loțiuni și soluții – care trebuie aplicate pe piele cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare – a avertizat dr. Katalin Silaghi, în emisiunea Medicină pe limba ta.
„Există și protecția solară mecanică: prin haine și vestimentație. Cremele cu factor de protecție 50+ acoperă într-adevăr pielea, dar nu protejează în totalitate.
Este foarte important ca aceste creme să se aplice acasă, nu după ce am ajuns pe plajă. De asemenea, ele trebuie aplicate cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare”, a explicat specialistul dermatolog.
La fel de important este să nu ne expunem la soare în orele de vârf. „Orele de vârf ar fi la noi în România între 11 și 16.00. Atunci este cel mai puternic și indicele de radiații UV”, a explicat dr. Katalin Silaghi.
Un mic truc pentru cei care călătoresc în zone tropicale și nu știu când este soarele mai arzător: Când umbra noastră este mai mică decât noi atunci nu trebuie să stăm în soare.
Bronzul este un mecanism de apărare al pielii – încă în mare vogă. Dar există și popoare care consideră că pielea bronzată nu este sănătoasă. Este vorba despre o agresiune solară în fața căreia pielea dezvoltă pigmenți – tocmai ca un mecanism de protecție împotriva soarelui.
Dacă ne ardem de multe ori, apar pete pe piele, leziuni precanceroase sau chiar canceroase.
„Dacă ne expunem la soare, este recomandabil să aplicăm crema de protecție din două în două ore. Cam atât durează protecția. Dacă mai și intrăm în apă, crema se aplică la fiecare 40 de minute”, a explicat dr. Katalin Silaghi.
În cazul unei arsuri – se poate folosi și un leac băbesc de genul iaurtului. Acesta nu face însă decât să răcorească pielea. La fel se poate face și baie cu apă rece, după care aplicăm pe piele loțiuni de tipul „after sun”.
Dacă apar bășici pe piele arsura este mai gravă. Este cazul să apelăm la un specialist dermatolog.
Recomandabil ar fi, de fapt, ca înainte de expunerea la soare să facem un control dermatoscopic. Dermatoscopul ne dezvăluie toate leziunile pielii, dar și felul în care putem să ne expunem la soare.
Ce se întâmplă dacă ignorăm sfaturile dermatologului? Riscăm să ajungem chiar și la Urgențe, a avertizat dr. Katalin Silaghi:
Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.