-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum luptă o cercetătoare din Beclean cu Covid-19 tocmai în SUA. Aceasta se folosește de inteligența artificială

O cercetătoare de 32 de ani din Beclean se luptă cu COVID-19 tocmai în SUA, una dintre cele mai afectate țări de acest virus. Culmea, beclenara se folosește pentru a-i ajuta pe medici de inteligență artificială.

Teodora Szasz are 32 de ani și locuiește de aproape 4 ani în Statele Unite ale Americii, fiind cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare Informatică a Universității din Chicago. Aceasta s-a născut în Beclean și a absolvit Politehnica la Cluj-Napoca, specializându-se și în Franța.

Potrivit Adevărul.ro, cercetătoarea este specializată în analiza de imagini și vizualizare de date, iar de la începutul pandemiei de coronavirus, întreaga ei activitate din cadrul Universității din Chicago s-a focusat pe sprijinirea medicilor din prima linie.

Teodora analizează imaginile radiografice ale pacienților cu coronavirus, o astfel de analiză ajutându-i pe medici să știe de cât oxigen va avea nevoie pacientul în orele următoare. În Chicago au fost raportate 23.500 de îmbolnăviri și peste 2.500 de decese.

„Coronavirusul atacă plămânii, iar o parte din acești pacienți vor avea dificultăți cu respirația. Unii o să fie atât de bolnavi încât nu vor putea respira natural și atunci se va apela la ventilație mecanică. Nu sunt destule aparate pentru numărul de pacienți ce ajung în spitalul universitar, unul dintre cele mai performante din Chicago”, a declarat pentru Adevărul, Teodora.

Practic aceasta se folosește de inteligența artificială pentru a prezice, bazându-se pe imagini X-Ray, cantitatea de oxigen de care are nevoie un pacient în următoarele 24 de ore.

„Dacă are nevoie de mai mult de 6 litri, atunci trebuie trimis în unitatea de terapie intensivă și trebuie să fie pus pe ventilație mecanică. Dacă nu, i se dă o cască cu oxigen. Practic, developăm un instrument software ca să-i ajutăm pe cei din unitatea de terapie intensivă să știe cantitatea de oxigen și numărul de ventilatoare mecanice pe care le vor utiliza în următoarele 24 de ore”, explică cercetătorul.

De asemenea, românca organizează și workshop-uri online, prin care îi ajută pe alți analiști să prelucreze datele pe care autoritățile le pun la dispoziție, legate de cazurile de îmbolnăvire sau numărul deceselor.

De când s-a mutat în SUA cercetătoarea nu a reușit să ajungă în România, însă speră ca după ce trece nebunia cu această pandemie să își ia un concediu binemeritat în țara natală.

Foto: Adevărul. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...