Primăria Bistrița a alocat anul acesta 800.000 de lei pentru repararea drumului comunal 8C, surpat în urmă cu mai bine de un an și jumătate. Deși studiile realizate de specialiști arată că de vină pentru asta ar fi constructorul drumului, care a încasat jumătate de milion de euro pentru asfaltarea a doi kilometri, cea care plătește este tot municipalitatea.
Primăria Bistrița caută un proiectant pentru repararea Drumului Comunal 8C, care s-a surpat pe mai bine de 20 de metri, în 2017. Doar pentru proiectare municipalitatea a alocat 18.000 de lei, iar pentru lucrările efective a mai fost prinsă suma de 800.000 de lei.
Incidentul a avut loc în 2017, adică acum un an și jumătate, iar de atunci nu s-a remediat situația. În momentul surpării, drumul comunal (format din mai multe străduțe), singurul din Bistrița finanțat direct de la Guvern, avea doar doi ani de la reabilitare.
În 2017, Primăria Bistrița se agita și dădea vina pe un om de afaceri care ridicase două clădiri cu locuințe colective în zonă, pentru că ar fi săpat lângă drum și ar fi dus la surparea acestuia. Atunci, municipalitatea amenința că va cere în instanță ca omul de afaceri să plătească pentru pagubele produse.
Ei bine, studiile realizate de o firmă clujeană au scos în evidență faptul că de vină a fost chiar constructorul, Frasinul SRL, iar dezvoltatorul imobiliar doar a favorizat această surpare.
„Verificarea stabilității zidului de sprijin a pus în evidență faptul că secțiunea zidului de sprijin nu este de natură să-i confere acestuia stabilitate corespunzătoare pentru a transmite sarcinile către terenul de fundare, fiind predispus la răsturnare, datorită lățimii mici a tălpii acestuia și a lipsei încastrării acestuia la adâncimi corespunzătoare. Astfel, pe baza calculelor de stabilitate și a verificărilor stabilității zidului de sprijin, se poate concluziona că realizarea excavațiilor la baza terasamentului drumului nu a fost factor declanșator pentru prăbușirea zidului de sprijin, ci factor favorizant”, se arată în studiul realizat de firma clujeană.
Potrivit aceluiași studiu, au fost observate rupturi de margine inclusiv în apropierea podețului de pe Valea Rusului. În ciuda acestor rezultate, se pare că Primăria Bistrița este dispusă să facă reparațiile pe banii săi. Deocamdată, la instanțele românești nu a fost înregistrat niciun dosar, prin care Primăria Bistrița să încerce să recupereze pagubele de la cei vinovați.
Mai puteți citi despre acest subiect AICI.