Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:
Prezent la Bistrițeanul Live, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a explicat cum e posibil ca o persoană care intră în spital cu un test Covid negativ să se infecteze în unitatea medicală.
„Se poate întâmpla din mai multe motive. Primul motiv prin care poți intra negativ și să ieși pozitiv: noi pe toți pacienții la internare îi testăm. Există acea fereastră imunologică în care tu poți să fii pozitiv, dar să ieși negativ la testare. Pozitivarea se face la 5-8 zile după infectare. Acesta poate fi unul dintre motive.
De fapt, pacientul intră pozitiv, el este fals negativ. Sau există riscul să te infectezi în spital. Acest risc există, pentru că infrastructura de sănătate din România nu permite o gestionare corespunzătoare a pacienților Covid. O gestionare corespunzătoare a pacienților Covid ar presupune ca de la internare și până la externare, fiecare pacient să fie gestionat individual: să stea singur în salon, să nu aibă contact cu alți pacienți”, a explicat Gabriel Lazany.
Acesta a amintit și de focarul de la Secția de Medicină Internă, care a fost provocat tocmai de doi pacienți fals-negativi. Au fost testați când au ajuns la spital, iar în urma testelor negative au fost duși în saloanele non-covid. Ulterior, după câteva zile, când au prezentat simptome specifice, au fost retestați, iar testele au fost pozitive. Între timp, au reușit să infecteze alți peste 20 de pacienți de la secția Medicină Internă.
Emisiunea la care a luat parte Gabriel Lazany poate fi urmărită mai jos:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/oUYQhZy2AVA” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]