Peștera Baia lui Schneider este cu siguranță una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Rodnei. Din păcate, unii nu știu să aprecieze frumusețea lăsată de natură și o mutilează cu dalta, pentru a pleca acasă cu o bucată de aragonit.
Biologul Parcului Național Munții Rodnei, Claudiu Iușan, atrage atenția asupra unui fenomen care știrbește frumusețea peșterilor din Munții Rodnei. Unii nu se mulțumesc să admire stalagmitele, stalactitele sau aragonitul din interior, ci insistă să le ia acasă, cu dalta!
Este și cazul Peșterii Baia lui Schneider, una dintre cele mai interesante din Munții Rodnei, situată în zona Valea Vinului.
„În multe din peșterile deschise publicului se constată fenomenul de extragere a speleotemelor prin tăiere cu dalta. Din păcate, acest fenomen știrbește frumusețea mediului cavernicol. În cazul de față este vorba despre Peștera Baia lui Schneider”, notează Claudiu Iușan pe pagina sa de Facebook.
„Partea tristă a poveștii este că, într-un album foto făcut în anii ’70 de Cristian Lascu, aragonitele din Baia lui Schneider apar integre. Asta în ciuda faptului că peștera a fost cunoscută încă din evul mediu și folosită ca adăpost de către localnici, plus activitatea de minerit care s-a desfășurat în peșteră. Adică aragonitul a fost cruțat vreo 500 de ani de oamenii unui timp pe care-l considerăm «dark age», și a dispărut în zece ani, sub dalta unei specii de om evoluat, contemporan”, completează speologul Crin Triandafil Theodorescu.
Peștera Baia lui Schneider are aproape 800 de metri lungime și se află pe versantul sud-vestic al vârfului Păltinișului. Golul subteran a fost creat de apele pârâului Săcii, infiltrate de-a lungul unei linii de fractură.
Potrivit localnicilor, în vremuri îndepărtate un miner pe nume Schneider ar fi exploatat aur din această peșteră, așa și-ar fi primit și numele. Prima cartare detaliată a peșterii a fost făcută în 1973. Accesul în peșteră este liber și facil, motiv pentru care vizitatorilor nu le este greu să plece acasă cu un „suvenir”.
Foto: Claudiu Iușan