-1.5 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Cum au ajuns vânătorii să aștepte și câte două luni să împuște urșii care fac ravagii în satele bistrițene

Două luni, atât au așteptat vânătorii pentru a putea recolta ursul care a terorizat comunitatea din Milaș. De atât are nevoie Ministerul Mediului pentru a oferi derogările necesare intervenției. Dacă ursul recoltat e și cel care în urmă cu două luni omora animalele din satul x, vânătorii nu au de unde să știe.

Începând din anul 2016, vânătorii nu mai au voie să împuște urși, lupi și pisici sălbatice, din cauza unei legi care protejează sălbăticiunile. Fără un control al efectivelor, animalele s-au înmulțit, iar cele mai slabe sunt alungate de cele mai puternice spre sate, unde au început să facă ravagii.

Când un urs atacă o gospodărie și ucide un animal domestic, posesorul are la dispoziție 48 de ore să reclame dauna la primăria de care aparține. Mai mult, acesta trebuie să găsească și animalul luat de urs pentru a avea probe că nu l-a sacrificat chiar el pentru a-l mânca.

Odată reclamată dauna, primăria convoacă o comisie care merge și verifică cele reclamate, iar ulterior anunță Ministerul Mediului, care trebuie să dea la rândul său o derogare pentru recoltarea animalului sălbatic.

Cât durează toată treaba? Ei bine, în cazul comunei Milaș, unde urșii au atacat în urmă cu jumătate de an totul a durat două luni. De la reclamarea prezenței urșilor și până la recoltarea lor s-au scurs două luni. În acest timp, ursul care a făcut probleme se poate deplasa în altă zonă, astfel că vânătorii nu au nicio certitudine că animalele împușcate sunt chiar cele care au dat iama în gospodăriile oamenilor. Mai multe informații despre ravagiile făcute de urși la Milaș puteți citi AICI.

Prețul plătit de vânătorii care îndrăznesc să nu aștepte derogarea este destul de mare, după cum a explicat la Bistrițeanul LIVE Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, cel mai mare fond de vânătoare din România.

„Vânătorul nu are ce face, pentru că dacă împușcă ursul plătește 40.000 de euro valoarea de despăgubire a lui și pușcărie, plus că îmi confiscă și armele”, a precizat Hârjoabă Dragoș.

În județul nostru, în ultima perioadă s-au făcut 13 solicitări de recoltare a urșilor care produc pagube și reprezintă un pericol. Niciuna dintre aceste solicitări nu a fost aprobată.

Emisiunea în care a fost prezent Hârjoabă Dragoș o puteți urmări aici:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/2481181508793938/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.