Județul arde, pompierii fiind solicitați la zeci de incendii de vegetație în ultimele zile. Dacă APIA are ”pârghii” de sancționare, cei de la mediu nu pot da amenzi. CARE este explicația:
În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de astăzi s-a atins subiectul incendiilor de vegetație.
”Avem o perioadă plină. Am chemat pompieri și de acasă, ne-au ajutat și voluntarii, dar și cei de la primării. Am făcut și campanbii de informare, am dat și amenzi, am trimis și Ro-Alert. Totodată, unde intervenim, colectăm date de longitudine și latitudine și le oferim celor de la APIA” a explicat Constantin Florea, șeful ISU BN.
Pe baza rapoartelor ISU, și nu numai, APIA anunță măsuri drastice.
”Fermierii vor fi sancționați. Cei ce au terenurile care au fost incendiate, vor fi sancționați. Pentru că în lege se prevăd 10 zile în care trebuie să anunți că s-a găsit persoana care a incendiat terenul. Ori noi am avut o singură sesizare, ieri. Din controlul preliminar care îl avem în momentul de față, majoritate vor cădea din plată total” a declarat Daniela Avram, șefa APIA BN.
Nu se găsește autorul, cei de la Mediu nu au ce face!
Faptul că ”nu se știe” cine incendiază terenul este și motivul pentru care cei de la Mediu nu pot aplica sancțiuni.
”Nu am dat amenzi, pentru că e puțin mai greu. În lege nu se spune că se trage la răspundere proprietarul terenului. Ori noi, am mers chiar și cu pompierii uneori, și nu am găsit cine a inendiat. Că dau foc și plească. Nu se știe cine a pus focul, și și dacă știu, nu spun. Avem situații când primarii nu ne spun nici măcar al cui e terenul, decum cine a pus focul. Vrem să solicităm o schimbare a legii, să se tragă la răspundere proprietarul terenului” a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Grațian Morariu.
Cei de la Agenția e Mediu spun că oamenii ar fi vrut să ”aprindă” vegetația legal.
”Am avut foarte multe solicitări de emitere avize pentru incendierea vegetației. NU putem emite astfel de avize. Există campanii de colectare a deșeurilor vegetale și acum e în vigoare o nouă legislație privind colectarea acestor deșeuri, selectiv. Amenzile pentru arderea deșeurilor vegetale e de 3.000 – 6.000 pentru persoane fizice și poate ajunge până la 50.000 de lei pentru persoane juridice” a declarat Sever Roman, directorul Agenției de Protecție a Mediului.
VIDEO – Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Vom mări sancțiunile pentru arderile de vegetație
Pompierii s-au luptat cu 25 de incendii de vegetație în ultimele două zile FOTO
Nu mai puțin de 13 incendii de vegetație în ultimele două zile în județ