Fructe negre și roșii, care-ți lasă gura apă, cresc pe 10 hectare de teren ale Parohiei Ortodoxe Corvinești. „De cinci ani de zile a început procesul, iar acum e o cultură ecologică de coacăze și zmeură”, a explicat preotul Vlad Murgoi.
Parohia Ortodoxă Corvinești din comuna Matei avea teren gol, cât vezi cu ochii. Iar acum câțiva ani a decis că ar fi bine să-l… valorifice.
„Am dat terenul în arendă, pe 25 de ani, domnului Deac Dragomir, de la Transilvania Verde. E vorba de 10 hectare de teren, care înainte era gol. Aici, cu bani puși de la el și cu fonduri europene a realizat o cultură de coacăze și zmeură”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, preotul Vlad Murgoi.
Cultura nu este una obișnuită, ci ecologică.
„Înainte de plantare, o mostră de pământ a fost dusă în laboratoare specializate din străinătate. Astfel s-a aflat că pământul e curat, nu are absolut nimic chimic în el. Atestarea ecologică a solului e făcută așadar în laboratoare specializate în acest sens”, a mai spus părintele.
Anul acesta, primul an cu… rod bogat
Acum cinci ani a început munca la această plantație.
„Trei ani de zile s-a pregătit serios terenul și s-a prelucrat pentru această plantație. Apoi s-au plantat arbuștii, dar în primul an în care au dat rod, tot fructul s-a rupt, ca să poată crește planta. Anul acesta este PRIMUL an cu rod, ca să spun așa”, a mai explicat preotul Vlad Murgoi.
Fructele sunt împărțite în două categorii, și se vând… ca pâinea caldă.
„Fructele ajung în magazinele din Bistrița și Cluj, în caserole de 100 de grame. Acestea sunt fructe de calitatea I, care sunt mari și cu aspect plăcut. Celelalte fructe, care au fost atinse de ploaie, au un aspect mai puțin plăcut, se vând la cantități mai mari, pentru dulceață”, a mai spus preotul.