0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum a scăpat Ioan Oltean de ultimul dosar instrumentat de DNA. Nu s-au găsit dovezi că fostul deputat a intervenit la ANRP

În luna decembrie, Ioan Oltean a scăpat și de ultimul dosar instrumentat de DNA, în care era acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorii DNA au hotărât să claseze dosarul și să îi achite pe toți cei implicați, inclusiv fostul deputat Ioan Oltean și bistrițeanca Crinuța Dumitrean, care s-a aflat în fruntea ANRP ani buni. Ce spune ordonanța de clasare:

Luju.ro a făcut publică ordonanța de clasare în ultimul dosar în care era cercetat Ioan Oltean pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de  grave. Decizia de clasare a venit chiar înainte de Crăciun, la final de 2020, acesta fiind ultimul dosar în care mai era cercetat fostul deputat, după ce a fost achitat și în celelalte.

Pe scurt, Ioan Oltean era acuzat că s-a folosit de funcția sa politică pentru a-i convinge pe membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, să aprobe acordarea unei despăgubiri supraevaluate. Acesta le-ar fi sugerat membrilor comisiei că și-ar putea pierde locul de muncă dacă nu se conformează. Faptele datează din 2010, pe vremea când bistrițeanca Crinuța Dumitrean conducea Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Cauza a fost finalizată în 2016, iar 4 ani mai târziu a fost clasată. În 2015, Crinuța Dumitrean era încătușată de către procurorii Anti-corupție, deși la acea dată era însărcinată în 8 luni. Tot atunci s-a cerut și arestarea lui Ioan Oltean. Rodica Constantinovici, unul dintre inculpații din acest dosar a obținut, la Curtea de Apel București, daune morale de 50.000 de lei din partea statului român pentru privarea nelegală de libertate dispusă.

Dosarul s-a întors la DNA în primăvara lui 2017, la dispoziția Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce a constatat o serie de nereguli. Urmărirea penală a fost, însă, reluată în ianuarie 2018, un nou rechizitoriu fiind emis în toamna lui 2019. Acest rechizitoriu nu a mai ajuns în instanță, fiind infirmat de șeful de atunci al DNA  și în cele din urmă clasat în 16 decembrie de DNA.

„Din probatoriul administrat în cauză nu au rezultat date și indicii în ceea ce privește existența vreunei conivente între cesionar drepturilor litigioase și membrii Comisiei Centrale, precum și între cesionar și evaluator. Astfel, nu au fost identificați martori și nici nu au putut fi administrate alte mijloace de probă care să confirme eventuale întâlniri care au avut loc între cesionar și evaluator sau membrii Comisiei Centrale în cadrul cărora să se fi purtat discuții în sensul favorizării cesionarului sau pentru o supraevaluare a terenului în cauză. Niciunul dintre inculpați nu a declarat faptul că îl cunoșteau pe Rotaru Mihai, nici evaluatorul împreună cu care s-a întâlnit doar pentru a-i pune la dispoziție documentația necesară realizării evaluării. Totodată, nu putem aprecia ca fiind o dovadă indubitabilă de vinovăție disproporția dintre valoarea despăgubirilor acordate în alte dosare de despăgubire în raport cu despăgubirile acordate în cazul dosarului cu nr. 46076/CC”, se arată în ordonanța de clasare.

Procurorii care au instrumentat acest dosar nu au reușit nici să demonstreze că Ioan Oltean ar fi făcut vreo intervenție asupra vreunui membru al Comisiei Centrale a ANRP:

„Nici în ceea ce-l privește pe inculpatul Otean Ioan, față de care s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, probatoriul administrat în cauză nu a relevat în mod cert existența vreunei acțiuni de înlesnire, ajutor a vreunuia dintre membrii Comisiei Centrale sau de influențare a deciziei acestora. Simplul fapt că membrii Comisiei erau numiți prin decizii ale Autorității executive, unii fiind propuși de diferiți factori politici, fără a se putea stabili cu certitudine că numirea acestora ar fi fost condiționată de impunerea unei anumite conduite în cadrul Comisiei Centrale și, în lipsa altor elemente care să dovedească existența vreunei înțelegeri între inculpații Oltean Ioan și Rotaru Mihai, nu poate constitui un temei suficient pentru a angaja răspunderea penală a primului pentru fapta reținută în sarcina sa”.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...